4 METODAT E NDRYSHME TE PERDORURA NE IMUNOTERAPI - Acıbadem Healthcare Services (AL)
4 METODAT E NDRYSHME TE PERDORURA  NE IMUNOTERAPI

4 METODAT E NDRYSHME TE PERDORURA NE IMUNOTERAPI

Numri i trajtimeve është rritur në 10 vitet e fundit

Gjatë jetës së përditshme, trupat tanë prodhojnë qindra qeliza të kancerit. Këto qeliza janë strukturalisht të ndryshme nga qelizat normale, prandaj zbulohen dhe shkatërrohen nga sistemi imunitar. Kur kanceri përparon, qelizat e kancerit zhvillojnë vetitë që i bëjnë ato të padukshme ndaj sistemit imunitar. Për trajtimin e kancerit janë duke u zhvilluar metoda të ndryshme të trajtimit, imunoterapia është një prej tyre.

Imunoterapia forcon sistemin imunitar të trupit në një mënyrë që e ndihmon atë për të kryer sulme më të sakta, efektive dhe të forta, ka për qëllim ndalimin e rritjes dhe përhapjes së qelizave të kancerit ose eliminimin total të qelizave të tilla. Imunoterapia mund të aplikohet nëpërmjet metodave të ndryshme të trajtimit.

Antitrupat Monoklonalë: Mekanizmi mbrojtës i trupit reagon ndaj të gjitha elementeve që ajo duket të jetë e huaj dhe e dëmshme. Momenti që elementët e tillë zbulohen në trup, sistemi imunitar fillon prodhimin e strukturave të proteinave që i referohen antitrupave për qëllime mbrojtjeje. Kur trupi nuk është në gjendje të prodhojë antitrupa, antitrupat monoklonal prodhohen në një mjedis laboratorik dhe i jepen trupit intravenoz. Përdorimi i këtyre antitrupave i referohet metodës së imunoterapisë e cila përfshin identifikimin e vendndodhjeve të qelizave të kancerit në trup nga antitrupat monoklonalë që synojnë të shkatërrojnë qelizën e kancerit ose të pengojnë rritjen e saj duke ndikuar në sipërfaqen e qelizës së kancerit ose të qelizës që e pret atë.

Imunoterapi jo specifike: Ky lloj i imunoterapisë, i cili aplikohet pas ose njëkohësisht me trajtimet e kimioterapisë dhe radioterapisë, përfshin interferonet dhe interleukinat. Interferoni është një lloj i proteinave, i prodhuar në një ambient laboratorik për të forcuar sistemin imunitar, mund të shkaktojë efekte anësore të tilla si dhimbje koke, lodhje dhe neveri. Interleukin, i cili kryesisht përdoret për trajtimin e kancerit të veshkave dhe kancerit të lëkurës si melanoma, kanë efekte anësore të tilla si presioni i lartë i gjakut, shtim në peshë, nauze dhe dhimbje koke.

Vaksinat e Kancerit: Aplikacionet e vaksinës stimulojnë sistemin imunitar nëpërmjet injektimit të një antigjeni që synon të shkaktojë mekanizmin e punës të sistemit imun në trup, vjen  në dy lloje. E para nga këto është për parandalimin. Është aplikuar për të bërë elementet që shkaktojnë kushte të tilla si HPV dhe kanceri i qafës së mitrës të njohur me mekanizmin mbrojtës të trupit.  Lloji tjetër është për trajtim dhe aplikohet në trup në mënyrë që kanceri të jetë i njohur për sistemin imunitar ashtu që sistemi imunitar mund të luftojë dhe ta parandalojë atë nga përsëritja.

Parandaluesit Chechk-points: Ky lloj përfshin trajtimin nëpërmjet identifikimit të pikave të kontrollit në qelizat e kancerit.

 Profesor Abdullah Büyükçelik, një onkolog mjekësor në spitalin Acıbadem Kayseri thotë:

“ Duke lënë mënjanë radioterapinë dhe kimioterapinë, sistemi imunitar në pacientin vetë mund të përdoret gjithashtu për qëllime trajtimi në luftën kundër kancerit. Imunoterapia, e cila ndihmon në eliminimin e qelizave të kancerit duke siguruar mbështetje për mekanizmat mbrojtës të trupit, u la në sfond për shumë vite kur kimioterapia dhe radioterapia u bënë metoda kryesore e trajtimit të zgjedhur në mjekësinë konvencionale “.

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko