Cfar ë duhet t ë presin pacient ët nga trajtimi i kancerit t ë gjirit? - Acıbadem Healthcare Services (AL)
Cfar ë duhet t ë presin pacient ët nga trajtimi i kancerit t ë gjirit?

Cfar ë duhet t ë presin pacient ët nga trajtimi i kancerit t ë gjirit?

Kërkimet për kancerin e gjirit, i cili është një semundjë e trajtueshme janë shumë premtuese. Shumica e metodave të reja të cilat janë ende në fazën e kërkimit dhe nuk janë aplikuar edne, ato janë posthuajse teknika standarde të së ardhmes.

Hulumtimet për kancerin e gjirit që hasen një në çdo tetë gra, vazhdojnë të zhvillohen në të gjithë botën. Ndërsa asnjë nga metodat rezultuese nuk praktikohet në asnjë klinikë, specialistët deklarojnë se ato mund të jenë midis trajtimeve standarde në të ardhmen e afërt.  Kerkimet në  kancerin e gjirit i cili mund te shfaqet tek një në cdo tetë gra vazhdojnë. Edhe pse asnjëra prej metodave nuk praktikohet ende në asnje klinike, specialistët theksojnë se ato mund vazhdojnë të jenë ndër tratjimet standarde  në të ardhen e afërt.

Assoc.Prof.Dr. Tamer Karşıdağ mjek i pergjithshem dhe shef I mjkesise ne Spitalin Acibadem Taksim thotë se studimet në kancerin e gjirit mund të ndahen në 4 kategori kryesore: Kërkimet në shkaqet e kancerit te gjirit, kerkimet për uljen  e rrisqeve, kërkimet në trajtim dhe testet e reja laboratorike dhe teknikat imazherike.

Më shumë ushtrime dhe më shumë rreze dielli janë thelbesore!

Kur studimet mbi arsyet prapa sëmundjeve shqyrtohen, hulumtimi mbi efektet e stërvitjes, mosbalancit të peshës dhe dietës mbi kancerin e gjirit dallohen mes të tjerash. Assoc. Prof. Karşıdağ  thekson se në mesin e këtyre studimeve, ato në rrezet e diellit janë veçanërisht të habitshme dhe thotë “ Ata të cilët marrin më shumë rreze dielli dhe ose rreze të tjera janë më pak të rrezikuar nga kanceri i gjirit në krahasim me njerzit që shpenzojnë më shumë kohë në ambiente të mbyllura”. Ekziston gjithashtu një hulumtim mbi rezultatet që tregojnë se njerzit mbipeshë dhe ata që kanë sasi shumë të lartë të ushqimeve yndyrore në dietë dhe qendrimi ulur për një kohë të gjatë rrit  rrezikun për kancer. Assoc.Prof. Karşıdağ ndan me ne informacionin e mëposhtëm: “Ajo që është e rëndësishme këtu është informacioni i pergjithshëm dhënë lidhur me të gjitha llojet e tumoreve: përfshirja e frutave dhe perimeve të freskta, moskonsumimi i ushqimeve të përpunuara, janë pjesë e disa prej këshillave”.

Gjëja më e rëndësishme është të dijmë se ushtrimi është i dobishëm dhe është e nevojshme që individët të jenë më të kujdesshëm në lidhje me përfshirjen e ushqimeve yndyrore në dietë “.

Faktorët gjenetikë dhe mjedisorë janë të rëndësishëm

Pjesa e dytë e studimit mbi shkaqet e kancerit të gjirit përbëhet nga studime gjenetike. Hulumtimet mbi përdorimin efektiv të testeve gjenetike, veçanërisht për mutacione BRCA1 dhe BRCA2, vazhdojnë. Assoc.Prof. Karşıdağ shpjegon hulumtimin mbi mutacione gjenetike si më poshtë: “Mutacionet e gjeneve që janë identifikuar jashtë mutacioneve BRCA1 dhe BRCA2 nuk mund të nënkuptojnë një marrëveshje të madhe kur analizohen veçmas, por mundësia që këto mund të përbëjnë faktorë rreziku bëhet një çështje që duhet të vendoset kur ato vlerësohen së bashku me faktorë të tjerë. Mutacione të tilla të vogla të gjeneve gjithashtu formojnë fusha të hulumtimit për studime të reja. Ngjashëm me hulumtimin mbi efektet e ekspozimit ndaj rrezeve të diellit, ka edhe studime të tjera të cilat përqendrohen në mundësinë e rritjes së rrezikut të kancerit të gjirit për shkak të faktorëve të mjedisit. Në jetën moderne të biznesit, gratë priren të lënë pas dore periudhat e pushimit që janë të nevojshme për trupin që të rimëkëmbet. Edhe të shkuaitr në shtrat në orët e vona mund të jetë një faktor negativ për shëndetin e grave. ”

Medikamentet e përdorura në trajtim mund të parandalojnë kancerin

Përveç kirurgjisë, trajtimi i kancerit të gjirit gjithashtu përfshin terapi të drogës dhe terapi hormonale. Ka studime mbi potencialin e trajtimeve hormonale për të zvogëluar rrezikun e kancerit të gjirit.  Assoc.Prof Karşıdağ thote:  “Për shkak të efekteve anësore, hormonet nuk janë përdorur kurrë për të parandaluar kancerin e gjirit. Fokusi aktual i hulumtimit është në pyetjen nëse medikamentet që përdoren zakonisht pas operacionit të kancerit të gjirit mund të përdoren gjithashtu për parandalimin e kancerit të gjirit.  Aktualisht ekziston një numër i madh i efekteve anësore që dalin nga trajtimet e tilla parandaluese.  Megjithatë, mundësia e prodhimit të ilaçeve me efekte të vogla anësore ka potencial për rezultate premtuese.

Hulumtimi mbi kontributet e vitaminës A në trajtimin e kancerit të gjirit, si dhe ato të osteoporozës dhe medikamenteve të larta të kolesterolit vazhdon. Në këtë konteks konsiderohet se ekstraktet e farave të rrushit, acidit folik dhe acideve yndyrore, si Omega 3, si dhe vitaminat B6 dhe B12, kanë efekt në uljen e rrezikut për kancerin e gjirit kur përfshihen në dietë. Megjthatë, Assoc. Prof. Karşıdağ thekson se ky efekt nuk duhet të perceptohet si parandalim i kancerit të gjirit.

Formimi i tumoreve që ndodhet në anën e brendshme të kanalit të qumështit dhe ka një pamje të ngjashme me atë të tumoreve në fazën e hershme quhet DCIS (Ductal Carcinoma in Situ). Megjithatë studiuesit ende nuk e dinë se cilat lloje të progresit të DCIS në mënyrë agresive dhe transformohen në karcinoma invazive duke u përhapur në pjesë të tjera të gjirit. Në mënyrë që të parashikohet sjellja e këtyre karcinomeve, vlerësohet një vlerë e referuar si “oncotype DX score”. Testi që lidhet me këtë pikë përfshin vlerësimin e mundësisë së përsëritjes së sëmundjes edhe nëse radioterapia nuk ka dhënë rezultat, ku rritet rreziku zhvillimit të një mase të re tumorale në të njëjtin gji.

“Ajo që është e rëndësishme këtu është këshilla e përgjithshme e dhënë për të gjitha llojet e kancerit, duke përfshirë fruta dhe perime të freskëta në dietë dhe qëndrimi larg ushqimeve të përpunuara janë shembuj për këshilla të tilla”.

Do të jetë e mundur marrja e  më shumë informacioneve

Hulumtimi mbi vetë sëmundjen përfshin studimin e qelizave tumorale brenda sistemit të qarkullimit të gjakut. Assoc. Prof Tamer Karşıdağ thekson se ka hulumtime të vazhdueshme mbi mënyrat për të gjetur vendndodhjen e qelizave të tilla përmes analizave të gjakut:  “Pas operacionit, kanceri i gjirit është eliminuar. Qelizat tumorale që qarkullojnë në gjak janë studiuar për të përcaktuar nëse zbulimi i këtyre në gjak më vonë mund të jetë një tregues i përsëritjes dhe nëse ato mund të përbëjnë një faktor në vlerësimin e efektivitetit pas trajtimit të rasteve të kancerit të avancuar në gji. Konsiderohet se përdorimi i tyre mund të shërbejë si një metodë për diagnozën e mëparshme ose të sigurojë komoditet në vazhdimësi. Ndërsa kjo ka potencialin për zbulimin e tumoreve në një fazë më të hershme se ato që mund të zbulohen përmes imazhit, ajo nuk përdoret ende për qëllime klinike. ”

Metodat e fundit imazherike përfshijnë imazhe 3D të tomosintezës e cila përdoret në Spitalin ACIBADEM Taksim. Assoc. Prof Karşıdağ thekson se ka shumë njerëz, tumoret e të cilëve nuk janë zbuluar në mamografi dhe procedura të tjera monitorimi të  cilat mund të gjenden përmes  tomosinteze 3D, jo vetëm në Turqi por edhe jashtë vendit. Ka edhe pajisje që mund të prodhojnë imazhe molekulare të gjinjve përmes teknikës së “scintimamography”.  Ekzaminimi përfshin përdorimin e agjentit radioaktiv të referuar si “gjurmues”, i cili i bashkangjitet qelizave të kancerit të gjirit e cila injektohet në mënyrë intravenoze. Pas injektimit, një aparat të veçantë përdoret për të marrë imazhe. Assoc. Prof. Karşıdağ ndan informacionin e mëposhtëm për barnat e gjeneratës së re:  “Ka studime për një grup të barnave që quhen “terapi me medikamente të targetuara”.  Medikamentet që lidhen me një gjen të veçantë për qëllime të trajtimit të tij janë veçanërisht premtuese për të ardhmen “.2

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko