Mos e nënvlerësoni gjakderdhjen që ndodh 6 muaj pas menopauzës - Acıbadem Healthcare Services (AL)
Mos e nënvlerësoni gjakderdhjen që ndodh 6 muaj pas menopauzës

Mos e nënvlerësoni gjakderdhjen që ndodh 6 muaj pas menopauzës

KINI KUJDES NGA GJAKDERDHJA PAS MENOPAUZES!

Është e domosdoshme që gratë të marrin në konsideratë çdo gjakderdhje që është jashtë ciklit menstrual si anormal dhe ta marrin atë seriozisht. Kjo çështje bëhet edhe më kritike në rastet e gjakderdhjes që ndodh tek gratë që kanë hyrë në mënyrë fiziologjike në menopauz, pasi një simptomë e tillë mund të jetë tregues i kancerit. Profesor İlkkan Dünder, mjek gjinekolog / obstetër dhe onkolog gjinekolog në Spitalin Acıbadem Taksim, vë në dukje se çdo gjakderdhje vaginale gjatë menopauzës, qofshin ato të lehta ose të rënda, afatshkurtra ose afatgjata, ose në formë të gjakut të kuq ose kafe, është shkak i mjaftueshëm për gratë që të konsultoheni me një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

Menopauza është një proces i veçantë për të gjitha gratë. Duke pasur informacion të hollësishëm rreth kësaj periudhe, në të cilën gratë preken si psikologjikisht, ashtu edhe fiziologjikisht, u mundëson grave të përgatiten për rreziqe potenciale. Ndërsa mosha mesatare e menopauzës është 49-50 në vendet e zhvilluara, gratë në Turqi hyjnë në menopauzë mes moshës 47 dhe 49 vjecare. Sipas specialistëve, nëse një grua nuk ka ndonjë gjakderdhje vaginale për 6 muaj pas periudhës së saj të fundit, ajo konsiderohet se ka hyrë në menopauzë. Çdo gjakderdhje që ndodh pas menopauzës i nënshtrohet vlerësimit patologjik dhe definitivisht kontrollohet për shkaqet themelore. Koha, kohëzgjatja dhe sasia e gjakderdhjes janë gjithashtu faktorë të rëndësishëm. Profesor İlkkan Dünder, mjek gjinekolog / obstetër dhe onkolog gjinekolog në Spitalin Acıbadem Taksim, thotë se ekziston një mundësi për gratë që të nënvlerësojnë gjakderdhjen postmenopauzale me bindjen se ende nuk kanë hyrë në menopauzë. Megjithatë, rastet e ngjashme me ato në të cilat një grua 49 vjeçare përjeton gjakderdhje pas 2 muajsh që nuk kanë periudhën e saj konsiderohet të jenë rastet e perimenopauzës në vend të rasteve të menopauzës.

Shkaku themelor mund të jetë një tumor i malinj apo beninj!

Gjakderdhja patologjike e cila ndodh pas një periudhe 6-mujore pa gjakderdhje mund të lindë nga elementë malinje apo beninje. Gjakderdhja që ndodh për shkaqe beninje mund të jetë për shkak të dy faktorëve: Hormonet dhe medikamentet e administruara nga jashtë, dhe çrregullime beninje. Profesor İlkkan Dünder liston çrregullimet që shkaktojnë gjakderdhje në postmenopauzë si më poshtë: “Polipet beninje që zhvillohen në organ të referuara si vagina, si dhe kanceri vaginal, lezionet ose kanceri në qafën e mitrës, tumoret beninje ose tumoret të cilat mund të kthehen malinje në kohë brenda kanalit të qafës, tumoret beninje të vezoreve që prodhojnë estrogjen dhe tumoret ovariane të një game të gjerë që mund të çojnë në kancer ovarian janë të gjithë faktorët që mund të shkaktojnë gjakderdhje vaginale. Përveç këtyre dhe në baza të rralla, është gjithashtu e mundur që gjakderdhja të ndodhë për shkak të çrregullimeve të përgjithshme sistemike. Gjakderdhja e mirë mund të ndodhë edhe për shkak të atrofisë së indeve në fazat e mëvonshme të menopauzës. “

Duhet të konsultoheni me një mjek sa më shpejt që të jetë e mundur në rast të gjakderdhjes

Nëse një grua përjeton gjakderdhje, pavarësisht se nuk përdor asnjë estrogjen (terapi hormonale) për të eliminuar problemet e menopauzës, duhet të shqyrtohen arsyet themelore. Prandaj, është e domosdoshme të konsultoheni me mjekun sa më shpejt që ndodh ndonjë gjakderdhje. Gratë që konsultohen me mjekun i nënshtrohen një ekzaminimi të përgjithshëm, si dhe një test transvaginal me ultratinguj në mënyrë që shkaku të identifikohet. Trashësia e murit të mitrës është me rëndësi të madhe gjatë testeve transvaginale me ultratinguj. Trashësia jonormale është e pranueshme në një shkallë të caktuar tek gratë që përdorin estrogjenin. Ndërsa një trashësi deri në 5 milimetra konsiderohet të jetë normale në gratë që nuk përdorin asnjë ilaç, një biopsi endometriale është shumë e rëndësishme për trashësi që janë përcaktuar të jenë 8 milimetra e më shumë.
Rreziku i kancerit endometrial është më i lartë për diabetikët, gratë e shëndosha dhe gratë që nuk kanë lindur apo ushqejnë me gji. Prandaj, gjakderdhja është më e zakonshme tek gratë e tilla.

Kur duhet të kryhet një biopsi?

Profesor İlkkan Dünder, mjek onkolog gjinekolog / obstetër dhe gjinekolog në Spitalin Acıbadem Taksim, thotë se pavarësisht sasisë, kohëzgjatjes dhe trashësisë së endometrit, një biopsi është thelbësore për gratë që vuajnë nga gjakderdhja pavarësisht nga mospërdorimi i barnave dhe thotë: “95% e rasteve të gjakderdhjes pas menopauzës jo të medikamenteve ndërmjet ditës së parë të menopauzës dhe fundi i jetës ndodhin për shkak të elementëve beninje, ndërsa 5% e tyre lindin nga kanceri. Biopsia është një procedurë e thjeshtë që merr pak kohë dhe nuk duhet të kenë frikë. Megjithatë, meqë mitra zvogëlohet dhe kanalet e mitrës bëhen më të ngushta në gratë që përjetojnë menopauzë, biopsi mund të jetë e dhimbshme; Prandaj, është e zakonshme që procedura të kryhet me anestetikë “. Në rastet e kancerit gjinekologjik, gjakderdhja vaginale zakonisht ndodh në fazat më të hershme. Prandaj, çdo gjakderdhje vaginale gjatë menopauzës, nëse është e butë ose e rëndë, afatshkurtër ose afatgjatë, ose në formë të gjakut të kuq ose kafe, është shkak i mjaftueshëm për femrat që të konsultohen me një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko