Epoka TAVI Në riparimin e valvulave të aortës! - Acıbadem Healthcare Services (AL)
Epoka TAVI Në riparimin e valvulave të aortës!

Epoka TAVI Në riparimin e valvulave të aortës!

Metoda TAVI, përdorimi i se cilës ka filluar të jetë më i zakonshëm në të gjithë botën si rezultat i zhvillimeve teknologjike dhe një qasje që i jep përparësi ngushëllimit të pacientit, bën të mundur trajtimin e sëmundjeve të valvulës se aortes pa pasur nevojë për kryerjen e kirurgjise  së hapur.

Disa vjet më parë, pacientët me kalcifikim të valvulës se aortes  ose stenozë (ngushtim) mund të trajtoheshin vetëm përmes kirurgjisë  së hapur. Kjo përfshinte heqjen e valvulës së aortës pas hapjes  dhe ribashkimin ose vendosjen  e një valvule të re. Pacientët përjetonin ndërlikime që kanë të bëjnë me kirurgjine  për ditë ose javë me radhë. Tani, një metodë më moderne trajtimi është vënë në qendër të vëmendjes dhe është quajtur TAVI (Implantimi i Valvulës Aortale Transcateter).

Aorta arihet përmes arteries në ijë ose në një tjetër ene gjaku në trup, pa prerje. Profesor Sinan Dağdelen, një kardiolog në spitalin Acıbadem Kadıköy, thotë se kjo pasohet nga heqja e  valvulës së vjetër dhe implantimi i një valvule të re brenda saj.

Pacientët i kthehen jetës  së  tyre normale brenda pak ditësh

görsel 2Stenoza e valvulave aortale, e cila zakonisht fillon të haset tek njerëzit që janë në mesin e viteve ’60, është një ndër sëmundjet që përparojnë ngadalë. Kjo është një sëmundje e fituar dhe haset  në nivele serioze pas moshës 75 ose 80 vjeç, dhe përparon me shpejtësi me rritjen e moshës. Pacientët që janë në fazat e hershme përjetojnë simptoma të tilla si marramendje menjëherë pas ngritjes, si dhe çështjet e balancimit që çojnë në tronditje,  madje shkojnë deri në atë masë sa të shkaktojnë zbehje në fytyrë. Meqenëse furnizimi me gjak në tru dhe organe të tjera zvogëlohet në sasi të vogla në rastet e stenozës së valvulës aortale, pacientët priren të lodhen më shpejt dhe të fillojnë të përjetojnë dhimbje gjoksi. Pacientët që konsultohen me një specialist për  këto ankesa i nënshtrohen testeve të caktuara.

Pas procesit të diagnozës, opsioni i TAVI-t zgjidhet për  trajtimin e pacientëve të në moshën e pleqërisë, për të cilët operacioni i hapur është i rrezikshëm. Duke theksuar se metoda nuk ishte aq e përparuar teknikisht sa ishte e dëshiruar gjatë fazave fillestare, Profesor Dağdelen nënvizon faktin se zhvillimet aktuale dhe rritja e eksperiencës që ka grumbulluar në lidhje me procedurën kanë ulur rrezikun e vdekshmërisë dhe aftësisë së kufizuar në nivele shumë të ulëta: “Normat e rrezikut janë rreth 1 deri 2%. Për më tepër, rreziku i gjakderdhjes, paralizimit, infeksionit ose dëmtimit të mushkërive është shumë më i ulët në krahasim me kirurgjinë e hapur të zemrës. Periudha e kujdesit intensiv zgjat vetëm disa orë. Nëse pacienti ka një problem të veçantë të mushkërive, anemi ose sëmundje të veshkave, ai merret në një dhomë normale pas kujdesit intensiv. Në disa raste, është e mundur që pacienti të qëndrojë në kujdes intensiv për një natë. Përveç prioritetit të komfortit të pacientit, metoda gjithashtu siguron që pacienti të qëndrojë, të shkojë në banjë dhe të hajë, të cilat janë aktivitete të një jete normale, vetëm pak orë pas operacionit. Pasi kalojnë dy ditë nën mbikëqyrje në spital, pacientët mund të dale nga spitali  nëse nuk ka komplikacione. “

NJË PACIENTE 83 VJECARE, TE CILES  IU RIKTHYE SHENDETI NEPERMJET TAVI-T

Shumë faktorë, të tillë si mosha, prania e sëmundjeve sistemike dhe rreziku i kirurgjisë  së hapur  kërkojnë zbatimin e metodës TAVI. Ky ishte edhe rasti i 83-vjeçares Leman Emine Bostancı e cila u trajtua nga Profesor Sinan Dağdelen nëpërmjet kësaj metode. Znj. Leman kishte një histori mjekësore që përfshinte një operacion ByPass dhe hipertension, si dhe shumë probleme të organeve, veçanërisht në veshka dhe mushkëri. Ajo gjithashtu kishte kalcifikim të lidhur me moshën në valvulat e saj të zemrës. Profesor Dağdelen thotë, “Kjo paciente, e cila kishte bllokim në venat që furnizojnë zemrën me  gjak përveç gjendjes së valvulës së zemrës, po vuante gjithashtu nga stenoza aortale. Ndërkohë që një operacion tjetër i zemrës ishte i nevojshëm për shkak të kalcifikimit, një operacion i tillë nën këto kushte ishte shumë i rrezikshëm “dhe shpjegon rastin e kësaj  pacienteje si më poshtë:” Znj. Leman na konsultoi me simptoma të vështirësive serioze në frymëmarrje, dobësi, lodhje dhe paaftësi për të ruajtur funksionet vitale. Pas ekzaminimeve të caktuara, vendosëm të përdorim metodën TAVI. Operacioni, i cili u krye me hyrjen përmes arteres femore, zgjati rreth 40 minuta. Ne shfrytëzuam të gjitha avantazhet e metodës dhe përfunduam trajtimin e pacientes  sonë 83-vjeçare, e cila doli  nga spitali pas 3 ditësh “.

TRAJTIMI PERFUNDON  ME NJË QASJE MULTIDISIPLINORE

1Ndërsa metoda TAVI zbatohet nga kardiologët për shkak të grupit të sëmundjeve që lidhen me të, ekziston një qasje multi-disiplinor pas trajtimit.  Profesor Sinan Dağdelen vëren gjendjen e pacientit  se të kryhet trajtimi, ata diskutojnë shumë faktorë që ndikojnë në gjendjen e zemrës dhe struktura vaskulare të pacientit nga  metoda e anestezisë që do të zgjidhet, dhe të marrin vendime së bashku me shumë specialistë nga fusha të tilla si anesteziologjia, radiologjia dhe kardiovaskulare.

Valvula e zemrës shpërndahet përmes enëve të gjakut

Profesor Dağdelen ndan informacionin e mëposhtëm mbi metodën TAVI e cila përdoret për të trajtuar sëmundjet e valvulave pa kërkuar kirurgji të hapur. “Metoda mund të zbatohet në dy mënyra të ndryshme. Metoda transfemoral përfshin hyrjen në arterie femore, në mënyrë të ngjashme me një angiogram. Valvula, e cila futet në trup nëpërmjet arteries, vendoset brenda zemrës nëpërmjet vendosjes brenda valvulës aortale të pacientit. Megjithatë, është e mundur që arteriet femore të bllokohen në disa pacientë. Në raste të tilla, përdoret aplikacioni transapikal. Kjo gjithashtu nuk kërkon kirurgji dhe përfshin implantimin e valvulës së re nëpërmjet një ene gjaku në shpatull, qafë ose gjoks pas një prerjeje të vogël. Nëse pacienti është i përshtatshëm për t’u nënshtruar metodes l TAVI, e cila kërkon që arteria transfemorale të jetë e pandikuar, zakonisht është e preferuar për metodën tjetër, pasi që është më e volitshme dhe praktike. “

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko