GJITHCKA QE DUHET TE DINI RRETH VIRUSIT-HPV - Acıbadem Healthcare Services (AL)
GJITHCKA QE DUHET TE DINI RRETH VIRUSIT-HPV

GJITHCKA QE DUHET TE DINI RRETH VIRUSIT-HPV

HPV, i cili njihet si shkaktari i kancerit të qafës së mitrës është një temë që shkakton konfuzion në publik. Në fund të fundit, disa nga gratë që kanë HPV-pozitiv nuk janë diagnostikuar me kancer dhe disa prej tyre as nuk kanë nevojë për trajtim.

Në të njëjtën kohë, mbi 500 000 gra në mbarë botën diagnostikohen çdo vit me kancer të qafës së mitrës dhe 250 000 prej tyre humbasin betejën për shkak të kësaj sëmundjeje. Virusi HPV ka mbi 200 lloje, me tendosje 16 dhe 18 përgjegjës për 70% të rasteve të kancerit të qafës së mitrës. Infeksioni transmetohet seksualisht dhe shumica e rasteve të infeksionit ndodhin menjëherë pas fillimit të jetës seksuale. Ne kemi kontaktuar Prof.Dr. Mehmet Faruk Kose, mjek gjinekolog / obstetër dhe gjinekologjik onkolog në Spitalin Universitar Acibadem Atakent rreth pyetjeve më të shpeshta në lidhje me këtë virus, i cili është i njohur si një nga faktorët më të rëndësishëm që shkaktojnë kancerin e qafës së mitrës.

A është HPV një virus i rrallë?

Jo; HPV infekton 8 gra në çdo 10 prej tyre, e cila është e barabartë me 80% të të gjitha grave, gjatë gjithë jetës së tyre dhe zakonisht është i pazbuluar sepse trupi mund të shërohet vetë nga ai.

Të gjitha llojet e HPV shkaktojnë kancer?

Ekzistojnë 15 lloje të HPV-së që shkaktojnë kancer. Rezultati pozitiv i testit tregon se një individ është i infektuar nga një prej 15 llojeve të tij. Lloji i virusit që shkakton lythat përcaktohen si lloji me rrezik të ulët. Lloji 6 dhe lloji 11 janë përgjegjës për 90% të lythave që zhvillohen. Lloji 16 dhe Lloji 18, nga ana tjetër janë përgjegjës për 70 deri 80% të kancerit. Këto dy lloje të fundit njihen të shkaktojnë kancer pesë herë më shumë se 13 llojet e mbetura.

Të jesh e infektuar me HPV a është njësoj si të kesh kancer?

Shumica e grave që kanë HPV shqetësohen se mund të kenë kancer, por nuk është e njëjtë. Virusi shkakton inflamacion. Mundësia e zhvillimit të kancerit rritet kur inflamacioni shoqërohet me pirjen e duhanit, duke lindur një numër të madh fëmijësh, duke përdorur barna të caktuara imunosupresive dhe duke qenë nën rrezik gjenetik për kancerin.

Vetëm një në çdo tre gra me rrezik të lartë HPV ka kancer. Ky është rasti ku testet HPV dhe Pap Test provojnë dobinë e tyre. Ata bëjnë të mundur diagnostikimin e hershëm të sëmundjes.

Si është kontraktuar virusi?

Edhe pse ekziston rreziku i kontraktimit të HPV-së nga peshqirët, tualetet ose banjat, virusi zakonisht transmetohet seksualisht. Ajo mund të mbetet e gjallë në një temperaturë prej 37 gradësh. Le të supozojmë se një grua është e infektuar me virusin dhe ka inflamacion. Kur ajo prek zonën e inflamuar, virusi transmetohet në lëkurë nën thonjtë e saj. Nëse ajo lë pas dore larjen e duarve gjatë ndërrimit të pelenës së fëmijës, bëhet e mundur që fëmija të mbartë virusin edhe nëse është në një bazë të rrallë. Nga ana tjetër, numri i përafërt i rasteve të tilla në mbarë botën është 300, gjë që e bën atë një mundësi shumë të ulët. Nuk duhet të harrohet gjithashtu se burrat janë transportuesit dhe transmetuesit e vërtetë të sëmundjes. Sapo një burrë të kontraktojë virusin dhe t’ia transmetojë atë bashkëshortes së tij, duhet të kalojë nga 1,5 deri në 15 vjet që HPV të bëhet aktive. Koha mesatare në të cilën virusi bëhet aktiv është shtatë deri në tetë vjet. Tek meshkujt, ajo eliminohet brenda gjashtë muajve.

Si përparon sëmundja?

HPV infekton qafën e mitrës dhe shkakton inflamacion në zonën gjenitale. Inflamacioni zakonisht shërohet vetë. Megjithatë, nëse ka shkaqe shtesë ose virusi është i një lloji me rrezik të lartë, gjendja përcaktohet si në nivelin CIN1. Është e mundur që virusi të shkaktojë një dëm të rrezikut të ulët. Nëse faktorët shtesë nuk merren nën kontroll, ato mund të përparojnë dhe ta kthejnë lezionin në një rrezik të lartë.

Niveli CIN1 nuk kërkon trajtim dhe 60% e rasteve shërohen vetvetiu. Mundësia që sëmundja të përparojë në nivelet CIN2 dhe CIN3 është e kufizuar në 15% dhe në këto raste pacienti merr trajtim për të parandaluar kancerin. Në këto nivele, mjafton të hiqen disa inde nga qafa e mitrës dhe nuk kërkohet që mitra të hiqet.

A është heqja e mitrës e dobishme në eliminimin e problemit?

Jo; kjo është për shkak se edhe nëse hiqet mitra, inflamacion mund të përsëritet në vaginë. Mundësia e rishfaqjes në një rast të tillë është e njëjtë me mundësinë e rikthimit në qafën e mitrës. Kur HPV është i pranishëm ndodh një shpërthim “lufte” midis trupit dhe virusit në zonën e qafës së mitrës. Nuk dihet se cilat zona virusi mund të ndikojë kur hiqet mitra.

Si na mbrojnë vaksinat kundër virusit?

Vaksinat janë më të rëndësishmet në luftën kundër HPV-së. Vaksina përbëhet nga një strukturë bosh e cila është krejtësisht e njëjtë me virusin dhe ndryshon vetem nga punimet e bëra në një laborator. Ndryshe nga viruset e tjera, ky virus nuk qarkullon në të gjithë trupin nëpërmjet gjakut; ajo thjesht hyn në qelizat e qafës së mitrës. Prandaj, trupi nuk është në gjendje të bëjë atë që zakonisht bën ndaj viruseve, që ndihmon për t’i zbuluar ato dhe për të marrë masa mbrojtëse kundër tyre. Duke deklaruar se antigjenet brenda vaksinës që imiton virusin qarkullojnë në të gjithë trupin kur ato administrohen në mënyrë intramuskulare përmes krahut, Prof. Köse thotë: “Në këtë mënyrë, trupi bëhet i vetëdijshëm për trupin e huaj dhe prodhon qeliza mbrojtëse. Këto qeliza bëhen të njohura me virusin dhe automatikisht sulmojnë dhe vrasin ate herën tjetër kur hyn në trup “. Vaksinat ofrojnë mbrojtje kundër të dy Llojeve 16 dhe Llojit 18, të cilat janë llojet që shkaktojnë kancer. Këto vaksina gjithashtu kanë një tip quadrivalent. Kjo siguron mbrojtje nga kanceri dhe lythat.

A kanë vaksinat efekte anësore?

Meqenëse vaksinat e HPV nuk përmbajnë mikroorganizma të vdekur ose të gjallë, ato nuk kanë efekte anësore të tilla si inflamacionet e HPV, kanceri ose vdekja. Ata mund të shkaktojnë vetëm ethe të lehta dhe një dhimbje të lehtë ose skuqje të lëkurës në zonën e vaksinimit, të ngjashme me vaksinat e tjera të fëmijërisë. Në raste të rralla, vaksinimi mund të pasohet nga marramendje.

A mund të shërohet kanceri i qafës së mitrës?

Në fazat e hershme, kanceri i qafës së mitrës është i shërueshëm deri në 95%. Në rastet më të avancuara, përqindja zvogëlohet deri në 30%. Suksesi i terapive nuk është i diktuar nga mosha, por nga faza e diagnostikimit të sëmundjes: nëse identifikohet herët, sëmundja mund të shërohet në moshën 20 dhe 45 vjeç.

Në ditët e sotme procedurat e avancuara si laparoskopia dhe kirurgjia robotike mund të jenë zgjidhjet perfekte për pacientët me kancer të qafës së mitrës. Në Spitalet Acibadem, ekipet multidisiplinare të mjekëve me përvojë aplikojnë metoda minimale invazive për të mbajtur funksionet riprodhuese, urinare dhe seksuale gjithmonë kur është e përshtatshme. Shërimi pas një ndërhyrje e tillë është më e shkurtër dhe pacienti mund të shkojë në shtëpi pas dy ditësh. Nëse nevojitet radioterapi ose kimioterapi, këto procedura mund të aplikohen 15 ditë pas operacionit. Sa i përket monitorimit të rasteve, pacientët kthehen për të kontrolluar pas 3 muajsh.

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko