KANCERI I PANKREASIT PROGRESON NE QETESI - Acıbadem Healthcare Services (AL)
KANCERI I PANKREASIT PROGRESON NE QETESI

KANCERI I PANKREASIT PROGRESON NE QETESI

KANCERI I PANKREASIT I CILI ESHTE NJE NDER TUMORET ME TE RREZIKSHME PER MOMENTIN NUK SHFAQ ASNJE SIMPTOME. PER KETE ARSYE SEMUNDJA DIAGNOSTIKOHET NE FAZAT E MEVONESHME. KJO BEN QE TE ULET SHKALLA E SUKSESIT TE TRAJTIMIT.

Assoc.Prof.Dr. Murat Gönenç thotë se lidhja e diabetit dhe kancerit pankreatik është bërë shumë e habitshëm kohët e fundit .

Pankreatia  e cila është një gjëndër sekretore gjendet në pjesën e sipërme të abdomenit, prapa stomakut. Kjo gjëndër prodhon dhe çliron enzimat e tretjes, si dhe hormone të ndryshme kryesisht insulinë. Ndërsa lloje të ndryshme të kancerit mund të zhvillohen në këtë organ shumica e tyre janë shkaktuar nga adenokarcinoma duktale që formohet në kanalet sekretore. Assoc.Prof.Dr. Murat Gönenç kirurg i përgjithshëm në Spitalin ACIBADEM Altunizade thotë: “Simptomat që manifestohen ndryshojnë sipas zonës së pankreasit në të cilën fillon kanceri”. Duke treguar se kjo verdhëz e cila zhvillohet kur kanali biliar bllokohet nga masa zakonisht është simptoma e parë e kancerit pankreatik. Tumoret  që ndodhen në trupin pankreatik dhe në bisht përparojnë më në heshtje dhe nuk mund të shfaqin ndonjë simptomë në fazën e hershme “.

KA DISA FAKTORE RREZIKU

Janë identifikuar disa nga faktorët e rrezikut që lidhen me sëmundjen. Konsumimi i alkoolit, pirja e duhanit, konsumimi i ushqimeve yndyrore dhe obeziteti konsiderohet të jetë ndër këto. Diagnostikimi me diabet dhe kancer pankreatik ka pësuar një rritje graduale kohët e fundit dhe aktualisht ekziston një diskutim i zjarrtë nëse diabeti është një shkak ose rezultat i kancerit të pankreasit. Assoc. Prof.  Gönenç thotë se faktorët më të identifikuar të rrezikut për sëmundjen janë sëmundje të caktuara gjenetike dhe trashëgimore si dhe sindromat që lidhen me këto dhe vazhdon si më poshtë: “Për shembull në rastin e pankreatitit trashëgimor i cila është një inflamacion kronik i pankreasit që transmetohet gjenetikisht, rreziku për kancerin e pankreasit rritet ndjeshëm. Rreziku për zhvillimin e kancerit të pankreasit është gjithashtu i lartë në rastet e mutacioneve të gjenit të BRCA (Predispozita e Kancerit të Gjirit) që rrit rrezikun për kancerin e gjirit dhe disa lloje të tjera të kancerit si dhe sindromën Lynch dhe Li-Fraumeni sindrom. Është me rëndësi të madhe për njerëzit që shfaqin faktorë të tillë rreziku t’inënshtrohen  kontrollit të rregullt për qëllime të diagnozës së hershme “.

TRAJTIMI KIRURGJIKAL ZBATOHET NE RASTET E PERSHTATSHME

Diagnostikimi i kancerit të pankreasit kryhet kryesisht nëpërmjet përdorimit të metodave radiologjike të imazherisë. Ndërsa opsioni i preferuar për ekzaminimin e pacientëve që konsultohen me një mjek me probleme të pjesës së sipërme të barkut është ultratingulli, diagnoza dhe vendosja me saktësi të lartë kërkon tomografi të llogaritur (CT) ose MRI. Assoc. Prof. Gönenç  thotë: “Metoda më efektive e trajtimit të kancerit të pankreasit është kirurgjia por vetëm 25% e atyre që janë diagnostikuar me sëmundjet janë në një fazë në të cilën ata mund të përfitojnë nga kirurgjia. Në pacientë të tjerë trajtimi ofrohet nëpërmjet kimioterapisë dhe radioterapisë “.

ZHVILLIMI TEKNOLOGJIK MBESHTET PACIENTET

Pas kryerjes së diagnostikimit kërkohet që sëmundjet të trajtohen siç duhet. E rëndesishme  në fakt është që trajtimi të përcaktoj nëse sëmundja është përhapur në organe të tjera dhe nëse është teknikisht e mundur për të hequr tumorin. Në këtë mënyrë duhet përshtatur  një skemë trajtimi për një pacient të caktuar dhe indikacionet të jepen në përputhje me fazën e përcaktuar dhe gjendjen e pacientit. Teknologjia në zhvillim është e dobishme në gjenerimin e disa protokolleve të reja të trajtimit. Hapi i parë për pacientët të cilët nuk janë të përshtatshëm për kirurgji për shkak të gjendjes që është në një fazë shumë të avancuar është aplikimi i kimioterapisë për të tkurrur tumorin. Pasi tumori zvogëlohet mjaftueshëm kryhet një operacion.

MOSHA NUK ESHTE FAKTOR

Trajtimi kirurgjikal në pacientët me kancer pankreatik kërkon respektim të nevojshëm të  disa kritereve. Një nga këto ishte mosha e pacientit. Assoc.Prof. Murat Gönenç  thekson se ky nuk është faktori I vetem dhe vë në dukje se ajo që me të vërtetë ka rëndësi është gjendja e përgjithshme mjekësore e pacientit: “Për shkak të anestezisë së avancuar, kirurgjisë dhe teknikave të kujdesit intensiv mosha e një pacienti nuk është më një kundërindikacion për shumë operacione të mëdha. Në fakt është e mundur për një pacient 80-vjeç i cili është në gjendje shumë të mirë mjekësore që të tolerojë kirurgji të kancerit pankreatik më mirë sesa një pacient 40-vjeçar i cili vuan nga sëmundje të tjera shtesë. Prandaj pacientët e kancerit të pankreasit mbi moshën 60 vjeçare, të cilët përbëjnë një pjesë të rëndësishme të pacientëve me kancer pankreatik nuk duhet të privohen nga trajtimi kirurgjikal vetëm për shkak të moshës së tyre “.

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko