Kirurgjia: Opsioni i vetëm në trajtimin e hernies pediatrike - Acıbadem Healthcare Services (AL)
Kirurgjia: Opsioni i vetëm në trajtimin e hernies pediatrike

Kirurgjia: Opsioni i vetëm në trajtimin e hernies pediatrike

Hernia inguinale ose umbilikale, te cilat zhvillohen ne shume femije te cilet jane te shendetshem, mund te trajtohen permes procedurave kirurgjikale.

Hernia, e cila në terma më të thjeshtë mund të përshkruhet si kusht në të cilin një organ i brendshëm del nga pjesa e dobët në zonën e trupit, është shumë i zakonshëm.  Kjo gjëndje shkakton dhimbje dhe rënie në cilësinë e jetës për të rriturit . Tek fëmijët shfaqet kryesisht në formën e hernies inguinale ose herinies së kërthizës. Pse zhvillohet hernia tek femijet?  Si vazhdon procesi i trajtimit? A ka mundësi që ajo të përsëritet?  Ne kemi dhënë përgjigje për të gjitha pyetjet në lidhje me hernien pediatrike gjatë konsultës me profesorin Selim Aksöyek, kirurg pediater në spitalin ACIBADEM Kozyatağı.

Cilat janë llojet e hernias që shfaqen më shpesh tek fëmijët?

Hernia ndodh kur organet që janë të vendosura në bark zgjaten jashtë nga një pjesë e dobët në murin e barkut. Llojet e hernies që hasen më shpesh gjatë fëmijërisë janë hernia inguinale, hernia e kërthizës dhe herni epigastrike, të cilat zhvillohen në pjesën e sipërme të barkut, vetëm jashtë vijës së mesit.

A janë shumë të zakonshme rastet e hernies inguinale?

Herniet inguinale zhvillohen nga 1 – 3% të popullsisë së përgjithshme të fëmijëve të shëndetshëm. Ky raport është rreth 10 herë më i lartë tek foshnjat e lindura para kohe. Në mënyrë të ngjashme, raporti është 10 herë më i lartë tek djemtë krahasuar me vajzat. 60% e hernias shfaqet në të djathtë, ndërsa 30% shfaqet në të majtë dhe vetëm 10% shfaqet në të dy anët. 60 -70% të popullsisë së përgjithshme të fëmijëve që kanë hernie inguinale në zonën e majtë kanë gjithashtu hernie edhe në anën e djathtë.

Prandaj rekomandohet që fëmijët me hernie inguinale në të majtë të kontrollohen për hernie në të dy anët gjatë ekzaminimit të parë.

A ka ngjashmëri apo dallime midis hernieve inguinale të fëmijëve  dhe të rriturve?

Hernia inguinale tek fëmijët përcaktohet si “hernia e tërthortë”. Në këtë gjendje, organet abdominale hyjnë në një fund të tunelit i cili përbëhet nga muskujt dhe dalin nga ana tjetër. Herniet e hasura tek të rriturit janë përgjithësisht hernie të drejtpërdrejta. Në këto raste, organet abdominale hyjnë në tunelin e lart

përmendur përmes një vendi të dobët ose hapjes në muret e poshtme dhe dalje në fund. Ndonjëherë trajtimi i hernias pediatrike konsiderohet më i lehtë, vendi i dobësuar nuk mund të riparohet duke u qepur si në rastet hernies tek të rriturit. Për më tepër, kirurgjia e hernies tek fëmijët bëhet një çështje shumë e rëndësishme dhe e ndjeshme kur konsiderohet se indet e fëmijëve janë të vogla dhe delikate, enët e gjakut dhe kanali seminal që arrijnë testikujt duhet të çlirohen nga një qeskë e hernisë e cila mund të jetë aq e hollë sa lëkura e një qepe.

A mund të përsëritet hernia inguinale e fëmijëve në moshat e mëvonshme?

Po! Nuk duhet të harrohet kurrë që tek një fëmijë që i nënshtrohet operacionit për hernie të tërthortë mund të shfaqet hernie të drejtpërdrejtë gjatë moshës madhore.

Cilat simptoma duhet të kërkojnë familjarët në këtë rast? Kur duhet të konsultohen me një mjek?

Nuk ka mundësi që një nënë të mos vërej ndonjë edemë në zonën e brinjëve të fëmijës gjatë ndërrimit të pelenës së tij. Prandaj, ato që mund të përshkruajnë simptomat e herniumit më të mirë janë nënat. Hematomat e vogla nga ana tjetër, mund të zbulohen gjatë ekzaminimeve rutinë tek pediatri. Ndonjëherë herniet identifikohen gjatë procedurave ekografike të cilat kryhen për arsye të ndryshme, megjithatë këto janë të rralla. Organet më të zakonshme tek te cilat mund te zhvillohet  hernia janë zorrët e vogla të ndjekura nga apandesiti dhe zorrët e trasha. Tek  vajzat, organet më të zakonshme janë vezoret. Në rastet e hernies pediatrike në zorrë, mjekët përpiqen të kthejnë ato në bark; Në rastet e hernies në vezore është shumë e rëndësishme që plani i trajtimit kirurgjikal të kryhet brenda pak ditësh në mënyrë  që të kthehet  funksioni i zorrëve në abdomen.

“Është e nevojshme që prindërit të jenë të vetëdijshëm për pasojat e vonesave në trajtimin e hernies dhe të menaxhojnë me kujdes trajtimin e fëmijëve të tyre pa u shqetësuar dhe duke bashkëpunuar me mjekët “.

KINI KUJDES!

Ekzistojnë disa keqkuptime në mesin e publikut për trajtimin e herniasve të kërthizës. Profesori Selim Aksöyek thotë se njerëzit përdorin metoda të tilla si fërkimi i monedhave metalike të mbuluara me pambuk në zonën e ënjtjes në bark dhe thotë: “Studimet tregojnë se procedura të tilla nuk e përshpejtojnë procesin e trajtimit në asnjë mënyrë. Meqenëse është e mundur që presioni i jashtëm i përdorur nga metoda të tilla të shkaktojë edhe më shumë dëme duke shtypur indet. Këto metoda nuk duhet të perdoren më”.

Si kryhet operacioni?

Pas diagnozës, është e nevojshme kryerja e procedurës kirurgjikale pa humbur kohë për pacientët e përshtatshëm. Këto lloje të kirurgjikale të cilat i referohen si “procedura të kirurgjisë ambulatore”, nuk kërkojnë hospitalizim. Pacienti monitorohet për një periudhë të caktuar, dhe  pas operacionit kontrollohen aftësitë e tij të të ngrënit , më pas mund të dale nga spitali.

Ndërhyrja kirurgjike kryhet përmes ndërhyrjes me një prerjeje të vogël në zonën inguinale; Hernia “Sak” e cila shtrihet jashtë abdomenit dhe brendë cipës së barkut, zhbllokohet me kujdes të madh nga enët e gjakut dhe kanali seminal që çon në testikujt duke u lidhur në një pikë sa më afërt në brendësi të barkut . Kjo pasohet nga kryerja e një procesi strukturimi kozmetik në zonën e hernies  dhe mbylljet në zonës së lartpërmendur.

 Çfar është hernia umbilikale?

Hernia Umbilikale shfaqet kur muri i mëparshëm i barkut nuk mbyllet plotësisht. Në një masë të madhe, muret e barkut supozohet të mbyllen në vetvete gjatë zhvillimit të fëmijëve.  Enjtja në zonën e barkut të foshnjave, të cilat shfaqen çdo herë që ata qajnë ose tendosen dhe zhduken kur fëmija qetësohet, shkakton shqetësim të madh për prindërit. Megjithëse në raste të rralla mund të haset edhe bllokimi i zorrëve . Këtyre rasteve ne iu u referohemi si “mbytje”. Hernia umbilikale si dhe ënjtja që e shoqëronë, përgjithësisht zhduken pa pasur nevoje për ndërhyrje, pasi muri i  barkut vazhdon të zhvillohet deri në moshën dy vjeçare.

Cilat metoda përdoren në trajtim?

Herniet umbilikale të cilat nuk zhduken deri në moshën dy vjeçare kërkojnë trajtim kirurgjikal. Procedura e kirurgjisë ambulatore e cila kryhet për këtë qëllim përfshin riparimin e hapjes në muret e barkut me heqjen hernies sak në kërthizë. Diagnostikimi i hernies epigastrike e cila zakonisht haset në pjesën e sipërme të barkut, drejt  vijës së mesme zakonisht nuk arrihet në kohë. Prandaj në raste të tilla diagnoza duhet të ndiqet nëpërmjet riparimit kirurgjikal.

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko