Luck dhe Gamma Knife ICON i shpëtuan dëgjimin një personi - Acıbadem Healthcare Services (AL)
Luck dhe Gamma Knife ICON i shpëtuan dëgjimin një personi

Luck dhe Gamma Knife ICON i shpëtuan dëgjimin një personi

Jeta është plot rastësi të këndshme! Ndonjëherë, këto mund të lidhen me shëndetin tonë. Historia e Meltem Yazal, e cila u konsultua me një mjek për shkak të mpirjes në këmbë dhe gjatë ekzaminimeve zbuloi se ajo kishte një tumor beninj në veshin e saj, përbën një nga rastësitë e tilla.

Verën e kaluar, 28-vjeçarja Meltem Yazal u konsultua me një mjek për shkak të mpirjes në këmbë. Ajo u diagnostikua nga një neurolog me përvojë. Ekzaminimi dhe testi neurologjik zbuluan se ajo kishte një tumor beninj në nervin e ekuilibrit (schwannoma vestibulare) që haset në një në çdo 100.000 njerëz dhe shkakton humbje të dëgjimit në shumicën e pacientëve. Vetëm me ndihmën e kësaj diagnoze, ajo mundi të kuptonte se humbja e përkohshme e dëgjimit që kishte hasur pak kohë më parë kishte të bënte me këtë sëmundje. Ajo do të kishte humbur dëgjimin në veshin e saj të majtë përgjithmonë nëse nuk do të ishte diagnostikuar. Pasi u trajtua për tumorin beninj në nervin e dëgjimit dhe të ekuilibrit në veshit të saj të majtë me Gamma Knife ICON në Spitalin Acıbadem Altunizade, Yazal tani është në gjendje të shohë me shpresë të ardhmen e saj.

KONSULTIMI PËR MPIRJE ZBULOI NJË TUMOR

Duke deklaruar se ishte e befasuar nga diagnoza, Meltem Yazal shpjegon atë që kaloi gjatë fazës së parë të gjendjes së saj si më poshtë: “Unë shkova në spital rastësisht, për mpirje në këmbë, e cila nuk kishte asnjë lidhje me sëmundjen time. Mjeku im kërkoi të kryeja ekzaminimin e Rezonancës Magnetike dhe një tumor me madhësi të mesme u zbulua në veshin tim të majtë. Unë u lehtësova shumë kur mësova se ishte një tumor beninj; por gjithashtu unë isha shumë e befasuar dhe e frikësuar, kështu që në fillim e mbajta sekret nga familja ime”. Yazal, e cila menjëherë kërkoi të trajtohej, mësoi nga mjekët e saj se, nëse lihet të përparojë, sëmundja mund të shkaktojë humbje të dëgjimit, zhurmë të përhershme në veshë, probleme në ekuilibër dhe madje edhe paralizë të fytyrës ose dhimbje të forta të fytyrës. Ajo u këshillua të merrte trajtim në mënyrë që të parandalonte një progres të tillë. Në fakt, disa specialistë madje rekomanduan trajtim kirurgjikal për të eliminuar tumorin. Sidoqoftë, meqenëse një procedurë e tillë e veçantë mund të shkaktonte humbje të dëgjimit dhe mund të shoqërohej me rrezikun e paralizës së fytyrës edhe nëse kryhej nga specialistët më me përvojë, shumica e mjekëve të konsultuar e këshilluan atë të zgjidhte trajtim me Gamma Knife. Trajtimi i Meltem Yazal, e cila thotë, “Unë u këshillova me 7 mjekë gjithsej. Nuk mund të rrezikoja të humbisja dëgjimin ose njw paralizë të fytyrës pas operacionit. Gjatë një ekzaminimi, Profesori Koray Özduman më informoi në detaje mbi gjendjen time, opsionet e trajtimit, procesin e trajtimit, çfarë pritej nga trajtimi dhe rreziqet që lidhen me të. Ai më tha se do ta ndante trajtimin në pesë ditë në mënyrë që të mbronte dëgjimin tim përkundër tumorit. Një trajtim i tillë në pesë seanca ishte i mundur vetëm me pajisjen Gamma Knife ICON. Kështu që unë i besova Profesor Koray Özduman për trajtimin me Gamma Knife, sepse të qenit në gjendje të besoja dikë ishte shumë e rëndësishme për mua ”. Trajtimi filloi më 19 Nëntor 2018. Trajtimi me pesë seanca shkoi aq mirë sa që Yazal ishte në gjendje t’i nënshtrohej seancës së fundit të premten dhe të fillonte përsëri punën të hënën e ardhshme. Meqenëse gjithçka në jetën e saj do të ishte njësoj si më parë, përveç kontrolleve vjetore pas ekzaminimit të parë pasues në muajin e tretë, Yazal u largua nga spitali plotësisht e kënaqur.

Jeta në punë mund të vazhdojë lehtësisht

Pra, çfarë është Gamma Knife e cila mundësoi që Meltem Yazal të vazhdojë jetën e saj në mënyrë kaq komode dhe që preferohet nga mjekët në trajtimin e shumë sëmundjeve?

Neurokirurgjia është ndër fushat më komplekse të kirurgjisë. Shkalla e vdekshmërisë në operacionet e kryera në vitet 1940, kur nuk kishte teknologji të tilla si tomografia e kompjuterizuar dhe MRI, ishte rreth 30%. Neurokirurgu suedez Lars Lexell, i cili besonte se kjo normë ishte shumë e lartë për kirurgjinë dhe duhej zvogëluar, në 1968 shpiku Gamma Knife dhe e ofroi atë për t’u përdorur nga bota e mjekësisë. Profesori Koray Özduman, një neurolog në Spitalin Acıbadem Altunizade, deklaron se trajtimi me këtë pajisje përfshin rrezatim me pikësynim me precizion të saktë brenda kokës përmes fiksimit të kokës. Meqenëse saktësia e lartë lejon që rrezatimi të drejtohet vetëm drejt tumorit, mundësia e kryerjes së trajtimit pa ndonjë dëmtim të indeve normale bëhet shumë më e lartë. Duke theksuar se kjo e bën trajtimin shumë efektiv dhe të sigurt, Profesor Özduman thotë, “Meqenëse Gamma Knife ICON është metoda e trajtimit e cila rrezaton indet e shëndetshme më pak se të gjitha teknikat e radioterapisë, ajo mund të përdoret edhe tek fëmijët. Shkalla e suksesit të trajtimit është mbi 90% për pothuajse të gjithë tumoret të cilët mund të trajtohen përmes kësaj metode. Për më tepër, metoda e bën trajtimin të thjeshtë dhe të lehtë! Pacienti arrin në spital për trajtimin me Gamma Knife ICON dhe është në gjendje të marrë trajtim dhe të shkojë në shtëpi në të njëjtën ditë. Në fakt, ata madje mund të kthehen në punë në të njëjtën ditë që kryejnë trajtimin”.

PËRDORET KORNIZË OSE MASKË

Gamma Knife është një metodë aq precize sa që bën të mundur që objektivi të goditet me vetëm 1 mm devijim. Koka e pacientit nuk lejohet të lëvizë gjatë trajtimit në mënyrë që të arrihet kjo saktësi e lartë. Kjo bëhet përmes përdorimit të një maske ose një kornize që e mban kokën të pa lëvizur. Korniza, e cila është një standard 50-vjeçar në teknologjinë Gamma Knife, vendoset menjëherë para trajtimit dhe hiqet më tej. Me anë të kësaj kornize e cila rrethon kokën në të gjitha pikat, rrezet gama drejtohen te tumori me një shpejtësi devijimi deri në 0,15 mm. Megjithatë, me pajisjen Gamma Knife ICON, ky instrument standard i vjetër i trajtimit mund të zëvendësohet me një maskë. Kjo siguron që saktësia e lartë të ruhet edhe në pacientët që nuk dëshirojnë trajtim me kornizë ose në ata që nuk mund të trajtohen në mënyrë të sigurt me të. Nga ana tjetër, nuk është e mundur të përdoret maskë me të gjitha pajisjet Gamma Knife. Profesori Özduman deklaron se maska ​​kërkon përdorimin e Gamma Knife ICON, që është modeli më i zhvilluar i Gamma Knife, – Meltem Yazal zgjodhi maskën me kënaqësi – dhe profesori vë në dukje se ky është opsioni më i sigurt për mbrojtjen e dëgjimit gjatë trajtimit të tumorit: “Schwannoma Vestibular” është një tumor beninj i cipës mbështjellëse të nervit që zhvillohet në nervin përgjegjës për ekuilibrin. Mund të haset në të gjitha moshat. Simptomat janë ulja e aftësisë së dëgjimit, zhurmë e njëanshme në vesh dhe probleme me ekuilibrin. Diagnostikimi në fazën e hershme siguron mbrojtjen e dëgjimit dhe ofron shansin për trajtim. Ne ishim në gjendje ta trajtonim Yazalin duke ruajtur dëgjimin në të njëjtën kohë. Përndryshe, ajo nuk do të ishte më në gjendje të dëgjonte.”

METODA PËRDORET PËR SËMUNDJE TË NDRYSHME

Duke deklaruar se Gamma Knife është një teknologji e përdorur në pesë fusha të ndryshme, Profesor Koray Özduman ndan me ne sa vijon:

Tumoret malinje: Gamma Knife është një metodë efektive e trajtimit në metastazat e kancerit të mushkërive, gjirit, veshkave dhe zorrës së trashë. Ajo shkatërron metastazat.

Tumoret beninje: Metoda përdoret në trajtimin e meningiomave (tumoreve të meninksit) dhe Schwannom-ës Vestibulare (tumoret e nervit të ekuilibrit dhe dëgjimit). Parandalon rritjen e tumorit dhe ruan cilësinë e jetës së pacientëve. Shkalla e suksesit për trajtimin e të dy llojeve të tumorit me Gamma Knife është 95%.

Keqformimet kongjenitale vaskulare të trurit: Lloji më i zakonshëm i këtyre keqformimeve që trajtohen është AVM (keqformimi arterio-venoz). Pas një aplikimi në një seancë të vetme në zonën ku dihet se është qendra e AVM-së (nidus) me Gamma Knife, te rreth 70% të pacientëve AVM zhduket gradualisht brenda mesatarish tre vjetësh.

Çrregullimet funksionale: Gamma Knife mund të përdoret gjithashtu për trajtimin e çrregullimeve neurologjike të cilat nuk i përgjigjen trajtimit mjekësor me ilaçe. Profesori Özduman tregon trajtimin e çrregullimit të dhimbjes në fytyrë të referuar si nevralgji trigeminale dhe thotë, “Gamma Knife është e dobishme në trajtimin e këtij çrregullimi që përfshin dhembje të papritur, jashtëzakonisht të rëndë të fytyrës, që i bën pacientët të lodhur nga jeta e tyre”.

Tumoret e syve: Edhe pse në një bazë të rrallë, Gamma Knife gjithashtu mund të përdoret për trajtimin e çrregullimeve dhe tumoreve intraokulare.

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko