CyberKnife - ACIBADEM
Trajtimi me CyberKnife

Trajtimi me CyberKnife

CyberKnife është një teknologji e avancuar e përdorur për radio kirurgji jo-invazive dhe pa dhembje që ofron saktësi nën një milimetër në trajtimin e kancerit në të gjithë trupin.

Çfarë është CyberKnife?

CyberKnife është një përshpejtues i avancuar linear i krijuar për trajtimin e kancerit. Mund të përdoret për të trajtuar tumoret kanceroze dhe jo kanceroze dhe disa sëmundje të tjera ku terapia me rrezatim është e përshtatshme. CyberKnife përbëhet nga një përshpejtues linear me peshë 140 kg, i cili prodhon 6 rreze X MV, i pozicionuar në një robot industrial me gjashtë nyje dhe një shtrat robotik për pacientin që mund të lëvizë në gjashtë drejtime. Duke përdorur teknologjinë robotike të kontrolluar nëpërmjet kompjuterit, pajisja e trajtimit rrotullohet rreth pacientit sikur po kërcen, dhe aplikon rrezatim nga qindra kënde. Roboti ka një ndjeshmëri prej 0.2 mm. Duke përdorur këtë sistem, zonat kanceroze në tru dhe në të gjithë trupin mund të trajtohen me doza të larta rrezatimi. Indet normale ruhen nga efektet e rrezatimit në nivele maksimale

Si funksionon CyberKnife?

CyberKnife aplikohet duke vendosur mbi pacientin një maskë plastike ose një imobilizues trupi pa ndonjë procedurë kirurgjikale. Gjatë trajtimit, pacienti vendoset në një tavolinë të kontrolluar nga roboti që mund të lëvizë në gjashtë dimensione. Sistemi i kapjes së imazhit gjurmon vendndodhjen e tumorit dhe monitoron lëvizjet e pacientit për të ndryshuar pozicionin, nëse është e nevojshme. Ajo ndihmon në trajtimin e sigurt të tumoreve të mushkërive dhe mëlçisë që lëvizin gjatë frymëmarrjes. Gjatë trajtimit, pacientëve nuk u duhet të mbajnë frymën ose të marrin frymë sipas një rregulli të caktuar. Sistemi krahason tomografinë e kompjuterizuar dhe imazhet e rezonancës magnetike të marra para trajtimit me imazhet e menjëhershme të marra gjatë trajtimit. Koordinatat e tumorit që përftohen vlerësohen në çast me ndihmën e kompjuterit dhe rregullohet doza e rrezatimit. Prandaj, trajtimi nuk ndikohet nga lëvizjet e vogla të pacientit. Doza e dhënë e rrezatimit është e kufizuar ndaj tumorit dhe dëmtimi i indit të shëndetshëm përreth reduktohet në minimum. Gradualisht, me kalimin e kohës shfaqen efektet e procedurës dhe tumori tkurret.

Radioterapia Ablative Stereotaktike

CyberKnife mund të ofrojë Radio-kirurgjinë Stereotaktike (SRS) dhe Radioterapinë Ablative Stereotaktike (SABR). SRS është një alternativë ndaj ndërhyrjes kirurgjikale që nuk kërkon të kryhet ndonjë prerje. Në vend të kësaj, ajo përdor rrezatimin e fokusuar për të trajtuar indet kancerogjene me saktësi kirurgjikale. Qëllimi është shkatërrimi i tumorit në një seancë të vetme përmes dozave të larta të rrezatimit. Kur ky trajtim kryhet në më shumë se një seancë (zakonisht 3-5 seanca), quhet Radioterapi Stereotaktike. Ndryshe nga pajisja Gamma Knife, e cila është projektuar për të kryer radio-kirurgji kryesisht për lezionet e trurit, CyberKnife mund të ofrojë trajtim kudo në trup. Kjo zakonisht quhet Radioterapi Stereotaktike e trupit (SBRT) ose SABR. SABR aplikon doza të larta me saktësi ekstreme në zonat e synuara, duke shkaktuar dëme minimale në indet e shëndetshme përreth.

Përparësitë e CyberKnife

 • Saktësi nën një milimetër. Sistemi e kryen trajtimin me ndjeshmëri nën një milimetër, duke reduktuar në minimum dëmtimin e indeve të shëndetshme.
 • Aftësia për tu aplikuar në të gjithë trupin. CyberKnife lejon trajtimin e tumoreve ose lezioneve në të gjithë trupin.
 • Alternativë ndaj kirurgjisë.CyberKnife përdoret veçanërisht në tumoret me numër të shumtë që kërkojnë kirurgji komplekse, dhe në trajtimin e tumoreve që nuk mund të hiqen me ndërhyrje kirurgjikale.
 • Sinkronizimi i lëvizjes.CyberKnife monitoron frymëmarrjen e pacientit dhe lëvizjet e tumorit, duke bërë korrigjime të ndjeshme dhe duke aplikuar rrezatimin në përputhje me rrethanat.
 • Trajtim i shpejtë. Zakonisht trajtimi me rrezatim aplikohet në 1 deri në 5 seanca..
 • Trajtim pa dhimbje.Nuk ka dhimbje të lidhura me trajtimin me rrezatim që aplikohet nga sistemi i radio kirurgjisë CyberKnife. Nuk kërkon anestezi.
 • Trajtim ambulator.Trajtimi CyberKnife redukton në masë të madhe rrezikun e komplikimeve dhe kohën e gjatë të rikuperimit të lidhur me kirurgjinë tradicionale. Pas trajtimit, shumica e pacientëve mund të kthehen në shtëpi dhe të rifillojnë aktivitetet e tyre të rregullta.

Trajtimi i kancerit me CyberKnife

CyberKnife mund të përdoret për trajtimin e kancerit kudo në trup në rastet kur këshillohet radioterapia. Preferohet për trajtimin e tumoreve malinje dhe beninje, metastazave, keqformimeve arterio-venoze dhe disa sëmundjeve funksionale. Megjithatë, pacientët duhet të konsultohen me mjekët e tyre për të përcaktuar nëse ky trajtim është i duhuri për ta.

Ndër të tjera, CyberKnife mund të përdoret për të trajtuar sëmundjet e mëposhtme:

 • Tumoret primare dhe metastatike të trurit
 • Kanceri i kokës dhe qafës
 • Tumoret e shtyllës kurrizore dhe vertebrave
 • Tumoret e indeve të buta (kanceri i mushkërive, kanceri i veshkave, kanceri i mëlçisë, kanceri i pankreasit)
 • Neuromat akustike
 • Meningiomat & tumoret e bazës së kafkës
 • Tumoret e hipofizës
 • Kanceri i syrit
 • Tumoret e përsëritura dhe mbetjet e tumoreve
 • Keqformimet arterio-venoze (AVM)
 • Çrregullimet funksionale, si nevralgjia trigeminale
 • Kanceri i prostatës etj

Kjo metodë mund të përdoret në mënyrë të sigurt te pacientët që kanë marrë radioterapi më parë për një sëmundje që është përsëritur në të njëjtën zonë.

CyberKnife për kancerin e prostatës

Trajtimi me CyberKnife mund të përdoret si një opsion i parë për trajtimin e kancerit të prostatës në fazë të hershme, me rrezik të ulët ose me rrezik të mesëm. Në pacientët me kancer të avancuar të prostatës, kjo metodë mund të ndihmojë në ngadalësimin e përparimit të sëmundjes. Kirurgjia dhe radioterapia janë opsione të zakonshme në trajtimin e kancerit të prostatës. CyberKnife është po aq efektiv në krahasim me kirurgjinë dhe më i saktë se radioterapia konvencionale. Sipas të dhënave klinike, trajtimi i prostatës SBRT ofron norma të shkëlqyera të mbijetesës pa sëmundje për pesë vjet pas trajtimit. Përveç kësaj, është jo-invaziv, pa dhimbje dhe i përshtatshëm për pacientët. Trajtimi CyberKnife për kancerin e prostatës zakonisht përfundon në 4-5 seanca për 1-2 javë, ndërsa radioterapia tradicionale zgjat 8-10 javë.

Efektet anësore të CyberKnife

Për shkak të veçorive të tij specifike, CyberKnife zakonisht shkakton efekte anësore me të pakta dhe më të lehta në krahasim me radioterapinë standarde. Në shumicën e pacientëve ajo shkakton pak ose aspak efekte anësore. Megjithatë, ashtu si çdo trajtim me rrezatim, CyberKnife mund të sjellë disa rreziqe të mundshme. Këto mund të ndryshojnë nga pacienti në pacient, në varësi të llojit të tumorit, vendndodhjes, dozës së trajtimit dhe gjendjes së përgjithshme shëndetësore. Lodhja, acarimi i lëkurës, të përziera dhe të vjella mund të vërehen përkohësisht në disa raste. Disa pacientë gjithashtu mund të hasin probleme specifike në varësi të zonës së trajtuar. Efektet anësore të mundshme dhe mënyra se si ato mund të menaxhohen duhet të diskutohen në detaje me mjekun tuaj përpara procedurës.

Pse të zgjidhni Acibadem?

 • Ekspertizë e njohur ndërkombëtarisht në trajtimin e kancerit.Pacientë nga mbi 40 vende vijnë në qendrat onkologjike Acıbadem për trajtimin e kancerit. Teknologjia e avancuar, profesionistët mjekësorë më të rëndësishëm dhe qasja multi-disiplinare janë mjetet tona më të mira kundër kancerit.
 • Opsione të ndryshme trajtimi. Radioterapia po zhvillohet me shpejtësi për të ofruar siguri dhe efikasitet më të lartë për pacientët me kancer. Në Acıbadem, ne kemi në dispozicion pajisjet dhe opsionet më të fundit të trajtimit për t’u siguruar që mjekët tanë mund të vendosin për zgjidhjen më të përshtatshme për çdo pacient.
 • Shërbim gjithëpërfshirës për pacientët ndërkombëtarë.Qendra jonë për Pacientët Ndërkombëtarë ofron shërbime 360 gradë për lehtësinë e pacientëve tanë të huaj, nga caktimi i takimeve të trajtimit në Acıbadem deri te asistenca për detajet e udhëtimit dhe akomodimit.

Cilat lloje të kancerit trajtohen nga CyberKnife?

CyberKnife është një aparat radio-kirurgjik Stereotaktik që përdoret në trajtimin e kancerit. Mund të përdoret për kanceret parësore ose kanceret metastatike. Një tumor primar nënkupton një tumor që i përket vetë organit ose indit. Ai lind nga qelizat e organit ose indit. Nga ana tjetër, një tumor dytësor (metastatik) është një tumor i formuar nga përhapja e qelizave kancerogjene nga një pjesë e trupit në pjesë të tjera të tij. Trajtimi CyberKnife përdoret në të dy llojet e kancerit: malinje dhe beninje. Gjithashtu, nëse një kancer i trajtuar rikthehet (kanceri i përsëritur), onkologët e rrezatimit mund të aplikojnë trajtimin CyberKnife. Kjo teknologji mund të jetë e dobishme në shkatërrimin e disa llojeve të tumorit në tru, mushkëri, prostatë, mëlçi, pankreas, veshka, gji, vezore, shpinë, palcë kurrizore, si dhe kokë dhe qafë. CyberKnife mund të ofrojë rezultate më të mira për tumoret e lokalizuara dhe të pacientët me një numër të kufizuar metastazash.

Truri është një nga zonat kryesore në të cilën përdoret CyberKnife. Lloje të ndryshme të tumoreve të trurit si astrocitomat, gliomat, tumoret me bazë kafke, meningiomat, schwannomat, adenomat e hipofizës dhe metastazat e trurit mund të trajtohen me këtë teknologji. Sipas madhësisë, vendndodhjes dhe llojit të tumorit, mjekët vendosin nëse do të aplikojnë trajtimin CyberKnife apo jo. Bordet mbi tumorin e trurit pranë Acıbadem mblidhen për të vlerësuar pacientët dhe për të vendosur se cili trajtim do të ishte me i dobishëm për pacientët.

CyberKnife është një alternativë e konsiderueshme trajtimi për kancerin e lokalizuar të prostatës. Për disa vite, radioterapia është përdorur për të trajtuar kancerin e prostatës. Me terapinë konvencionale me rrezatim, kanceri zhdukej në më shumë se 30 seanca në 2 muaj. Ishte një trajtim i gjatë dhe rraskapitës për pacientët. Megjithatë, sot, trajtimi CyberKnife përfundon në më pak se 5 seanca dhe 2 javë. Deri më sot, më shumë se 20,000 raste të kancerit të prostatës janë trajtuar me CyberKnife.

Çfarë mund të prisni pas trajtimit CyberKnife?

Pas diagnozës suaj të caktuar, trajtimi optimal për kancerin tuaj vlerësohet nga bordi mbi tumoret Acıbadem. Bordi mbi tumoret, një ekip multi-disiplinar i përbërë nga kirurgë, onkologë mjekësorë, onkologë rrezatimi, radiologë, mjekë të mjekësisë bërthamore dhe patologë, mblidhen së bashku në takime të rregullta të bordit mbi tumoret për të vlerësuar disa faktorë të ndryshëm që ndikojnë në gjendjen e një pacienti. Më pas, ata vendosin për mënyrën më të mirë të mundshme për trajtimin. Bordet mbi tumoret pranë Acıbadem vendosin.

Nëse CyberKnife është trajtimi më i mirë për ju, ekipi i radioterapisë planifikon udhëtimin tuaj të trajtimit hap pas hapi. Pas një skanimi me CT me rezolucion të lartë, imazhi transferohet në sistemin CyberKnife. Radioterapistët eksplorojnë madhësinë, formën dhe vendndodhjen e tumorit. Me radhë, formohet rrezja e rrezatimit, identifikohet doza dhe përcaktohet numri i seancës.

Në trajtimin CyberKnife, Acıbadem ka për objektiv t’i dërgojë tumorit rreze rrezatimi me doza të larta dhe me synim të saktë. Ndërkohë që tumori zhduket, indet e shëndetshme ruhen. I gjithë trajtimi zgjat jo më shumë se pesë seanca. Çdo seancë përfundon për 30 deri 60 minuta. Trajtimi CyberKnife është pa dhimbje dhe jo-invaziv. Gjatë një seance trajtimi, pacienti shtrihet rehat në tryezën e trajtimit, pa anestezi. CyberKnife ka një krah robotik që dërgon rreze rrezatimi. Ky krah robotik lëviz dhe përkulet rreth pacientit për të dhënë rreze rrezatimi nga kënde të ndryshme. CyberKnife është një procedurë ambulatore; pas seancës së trajtimit pacientët mund të largohen nga ambientet e spitalit. Të gjitha seancat zgjasin rreth 1 deri në 2 javë dhe pasi përfundon trajtimi, mjekët rekomandojnë një skanim për të kontrolluar përgjigjen e tumorit ndaj trajtimit.

Cilat janë disavantazhet e CyberKnife?

Pas trajtimit, pacientët në përgjithësi janë në gjendje të kthehen në rutinën e jetës se tyre. Nga natyra, radioterapia ka disa efekte anësore, por duke marrë parasysh të mirat dhe të këqijat e radioterapisë, disavantazhet janë dukshëm më të kufizuara sesa avantazhet. Efektet anësore mund të ndodhin gjatë radioterapisë ose pas radioterapisë. Departamenti i Onkologjisë së Rrezatimit Acıbadem ka teknologjitë më të fundit si CyberKnife, MRIdian dhe ETHOS që dërgojnë drejt tumorit rreze rrezatimi me synim të saktë. Do të thotë që organet dhe indet e shëndetshme janë të mbrojtura nga rrezatimi. Kështu, efektet anësore të radioterapisë minimizohen në një masë të madhe.

Efektet anësore më të zakonshme të trajtimit CyberKnife përfshijnë lodhjen, të përzierat dhe acarimin e lëkurës. Këto efekte anësore zgjasin vetëm për një kohë të shkurtër. Efektet e mundshme anësore të CyberKnife ndryshojnë sipas zonës që trajtohet. Për shembull, nëse një pacient ka kancer të prostatës dhe ai trajtohet me CyberKnife, ai mund të përjetojë rritje të shpeshtësisë së urinimit, urgjencë urinare, rrjedhje të dobët të urinës dhe vështirësi në fillimin e urinimit. Këto efekte në përgjithësi nuk janë të rënda apo të përhershme dhe zbehen sapo përfundon trajtimi.

CyberKnife është një nga pajisjet radio-kirurgjike më të preferuara për trajtimin e tumoreve të trurit. Kjo kryesisht sepse kjo qasje trajtimi ruan funksione të rëndësishme të trurit dhe minimizon efektet anësore të trajtimit në krahasim me trajtimet tradicionale me rrezatim. Efektet anësore të lidhura me trajtimin e trurit me CyberKnife janë dhimbja e kokës, të vjellat, krizat dhe nekroza, të cilat në përgjithësi janë të lehta dhe të përkohshme.

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko