Da Vinci - ACIBADEM
Da Vinci

Da Vinci

Si përdoret roboti da Vinçi?

Sistemi Kirurgjikal Robotik da Vinçi është një platformë e avancuar robotike e krijuar për të zgjeruar aftësitë e kirurgut dhe për të ofruar një opsion ndaj kirurgjisë se hapur. . U.S. Në vitin 2000 Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) miratoi Sistemin Kirurgjikal Robotik da Vinçi. Mijëra kirurgë në mbarë botën janë trajnuar mbi Sistemet Robotike da Vinçi dhe kanë përfunduar më shumë se 7 milionë procedura kirurgjikale duke përdorur Sistemet Kirurgjikale Robotike da Vinçi..

Ekzistojnë tre nën-sisteme kryesore të integruara të Sistemit Kirurgjikal Robotik da Vinçi, të cilat përfshijnë konsolën e kirurgut, karrocën e pacientit dhe pajisja elektronike..

Konsola e kirurgut e mundëson kirurgun të shohë fushën kirurgjikale dhe të kontrollojë lëvizjen e instrumenteve endoskopike dhe të endoskopit (pajisja që lejon shikimin e organeve të brendshme dhe kaviteteve të pacientit)..

Karroca anësore e pacientit me krahë mekanikë që mbështesin instrumentin endoskopik dhe kamerën gjatë operacionit..

Pajisja elektronike është një pjesë e sistemit që përmban harduerin mbështetës.. Elementet e kësaj pajisjeje janë njësia elektrike kirurgjike (ESU), pompat thithëse/ujitëse, inflatori dhe burimi i dritës për endoskopin.

Dizajni ergonomik i sistemit robotik da Vinçi i lejon kirurgut të operojë mbi tastierë i ulur në një pozicion të rehatshëm, me sytë dhe duart të pozicionuara në përputhje me instrumentet. Kirurgu mund të lëvizë instrumentet apo kamerën sipas dëshirës, me komandat që i jep me duar.

Sistemi i shikimit të robotit da Vinçi ofron pamje 3D me definicion të lartë, duke i dhënë kirurgut një pamje të qartë si kristal të zonës kirurgjikale, që zmadhohet 10 herë nga ajo që sheh syri i njeriut.

Duke u ofruar kirurgëve vizion superior, shkathtësi të shtuar, saktësi më të madhe dhe rehati ergonomike, sistemi kirurgjikal Robotik da Vinçi bën të mundur që më shumë kirurgë të kryejnë procedura minimale invazive që përfshijnë diseksion ose rindërtim kompleks dhe delikat..

Çfarë operacionesh mund të kryejë roboti da Vinçi?

Ekspertët e kirurgjisë thonë se në disa operacione, ata mund të manovrojnë më lehtë në hapësira më të ngushta dhe të arrijnë një shkallë më të lartë lëvizjeje duke përdorur duar robotike da Vinçi në krahasim me duart e tyre. Ata raportojnë se janë më të suksesshëm se të tjerët në operacione të caktuara, veçanërisht në zonën kolorektale (zorrë ose zorrë e trashë), në kokë ose qafë dhe në valvulën e zemrës.. Megjithëse operacioni i hapur i zemrës është ende një trajtim i vazhdueshëm, kirurgët tani preferojnë të përdorin me shumë qasje minimalisht invazive.

Për kirurgjinë e bypass-it të arterieve koronare, një nga dy qasjet kirurgjikale minimalisht invazive është kirurgjia robotike me ndihmën e robotit da Vinçi.. Kërkon vetëm disa prerje të vogla që mjekët përdorin për të futur pajisje kirurgjikale dhe një kamerë për shikim. Në kirurgjinë torakoskopike të zemrës, mjekët përdorin mjete të posaçme për të kryer operacionin duke parë imazhet që ato zmadhojnë me një torakoskopi (kamerë) në një ekran. Operacioni me ndihmën e robotit da Vinçi gjithashtu mund të përdoret edhe për riparimin e valvulës mitrale.

Kirurgët kryejnë shumë procedura në zorrën e trashë, stomak, pankreas, mëlçi, fshikëzën e tëmthit dhe zorrëve duke përdorur kirurgji minimalisht invazive laparoskopike ose robotike me ndihmën e teknologjisë robotike da Vinçi, në vend që të kryejnë prerje të mëdha në lëkurë dhe muskuj..

Kirurgjia transorale me ndihmën e robotëve (TORS) gjithashtu nuk kërkon prerje, por përdor teknologji robotike si roboti da Vinçi për të kryer operacione, duke përfshirë kancerin e gojës, qiellzën e butë, bajamet dhe sëmundjet jo kanceroze që lidhen me pjesën e pasme të gojës, gjuhës dhe fytit..

Kirurgët mund të kryejnë shumë procedura duke përdorur kirurgjinë torakoskopike minimalisht invazive të asistuar me video ose me ndihmën e robotit da Vinçi, duke përfshirë kancerin e gjetur në çdo zonë të gjoksit, sëmundjen e refluksit gastroezofageal (GERD), sëmundjet e mushkërive si tumoret beninje, sëmundjen kronike obstruktive pulmonare (COPD), hernie në këtë rajon, lëndime të lidhura me trauma dhe të tjera.

Sistemi Kirurgjikal Robotik da Vinçi mund të përdoret për sëmundje gjinekologjike si dhimbje të forta të pelvisit, endometriozën, fibromat, gjakderdhje jonormale, prolapset e organeve të pelvisit dhe kancerin.

Sa është koha mesatare që duhet për të kryer një histerektomi me robotin da Vinçi??

Histerektomia me robotin da Vinçi ofron një pamje 3D me fuqi të lartë të fushës operative. Në histerektominë me robotin da Vinçi, i cili mundëson lëvizje më të sakta të dorës së njeriut, instrumentet kirurgjikale lejohen të përdoren nga kënde dhe pozicione të vështira.

Histerektomia me robotin da Vinçi ofron përfitime të shumta potenciale mbi qasjet tradicionale ndaj histerektomisë vagjinale, laparoskopike ose asaj të hapur abdominale, veçanërisht kur kryhen procedura më sfiduese si histerektomia radikale për kancerin gjinekologjik.

Histerektomia me robotin da Vinçi zakonisht zgjat 1-3 orë nën anestezi të përgjithshme. (Në varësi të kirurgut dhe kompleksitetit të rastit).. Pacientët shtrohen në spital për të paktën një natë në mënyrë që mjekët të mund të monitorojnë përparimin e shërimit të tyre. Shumica e pacientëve kthehen në jetën e tyre të përditshme brenda një jave ose dhjetë ditësh.

Për histerektomi komplekse dhe procedura të tjera gjinekologjike, kirurgjia e ndihmuar nga roboti da Vinçi mund të jetë alternativa më efektive, më pak invazive e trajtimit. Nëpërmjet prerjeve të vogla, 1-2 cm, kirurgët që përdorin sistemin robotik da Vinçi mund të operojnë me saktësi dhe kontroll më të madh, duke minimizuar dhimbjen dhe rrezikun që lidhen me prerjet e mëdha, ndërsa rrit gjasat për trajtim të shpejtë dhe përgjigje të shkëlqyera.

Përfitimet e histerektomisë me robotin da Vinçi përfshijnë më pak humbje gjaku gjatë operacionit, prerje më të vogla që shkaktojnë më pak shenja, më pak dhimbje pas operacionit, ulje të rrezikut të infeksionit, qëndrim më të shkurtër në spital, trajtim të shpejtë dhe kthim më të shpejtë në jetën normale.

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko