PET-CT, PSMA - ACIBADEM
Mjekësia Nukleare

Mjekësia Nukleare

Departamenti i Mjekësisë Nukleare pranë Grupit për Kujdesin Shëndetësor Acıbadem merret me përdorimin në sasi të vogla të materialeve të etiketuara si radioaktive për diagnostikimin, trajtimin e sëmundjeve dhe monitorimin e shpërndarjes së këtyre materialeve në trup.

Ndërkohë që radiologjia merret me imazhin e detajeve anatomike, mjekësia nukleare është e përqendruar në imazhin e funksioneve të organeve për të diagnostikuar sëmundjet.

Shërbimet e diagnostikimit dhe trajtimit në Departamentin e Mjekësisë Nukleare

Departamenti i Mjekësisë Nukleare pranë Grupit për Kujdesin Shëndetësor Acıbadem është në gjendje të analizojë nëpërmjet imazheve infeksionet dhe inflamacionet, çrregullimet e sistemit kardio-vaskular, sistemit skeletor, tiroides, para-tiroides, sistemit gjenito-urinar, sistemit pulmonar dhe sistemit nervor qendror si dhe tumoret dhe procedurat e biopsisë së gjëndrave sentinel intra-operative.

Gjithashtu, Departamentin ynë i Mjekësisë Nukleare mund të realizoje edhe shintigrafinë e të gjithë trupit me anë të etiketimit të leukociteve.

Çfarë është skanimi PET CT?

Skanimi me anë të Tomografisë me Emetim të Pozitroneve (PET) është një metodë imazherike e mjekësisë nukleare e cila mund të zbulojë shenjat e hershme të kancerit, sëmundjeve të zemrës dhe çrregullimeve të trurit.

PET është bërë me kamera speciale, kompjuter dhe mjekësi nukleare. Mjekësia nukleare përdor “radio-gjurmues” që përmbajnë një sasi të vogël materiali radioaktiv gjatë ekzaminimeve imazherike. Ato grumbullohen në tumore ose zona të inflamacionit. Në varësi të natyrës së radio-gjurmuesve të dhënë, ata lidhen me proteinat e synuara në trup. Kjo i lejon mjekut tuaj të zbulojë sëmundjen përpara se ajo të vërehet në teste të tjera imazherike.

Megjithëse gjurmuesi kryesisht injektohet në mënyrë intravenoze, ai mund të gëlltitet ose të thithet, në varësi të stadit të sëmundjes që do të ekzaminohet. Ai grumbullohet në zonën e studiuar. Një aparat i veçantë zbulon emetimet e rrezeve gama nga radio gjurmuesi. Kamera dhe kompjuteri prodhojnë fotografi dhe ofrojnë informacion molekular.

Falë teknologjisë së avancuar të përdorur, PET mund të zbulojë ndryshimet në nivel qelizor dhe të zbulojë fillimin e hershëm të sëmundjes përpara testeve të tjera imazherike.

Skanimet me PET CT marrin imazhe të detajuara 3-D të organeve dhe strukturave në trup. Imazhet tregojnë qartë të gjithë pjesën e trupit të ekzaminuar, zonat e paprekura dhe anormale dhe theksojnë se sa mirë funksionojnë organet ose indet në zonën e imazhit.

PET shpesh kombinohet me skanimet me CT për të përmirësuar më tej skanimet. Kjo rezulton në një skanim PET CT.

Për çfarë përdoret PET CT-ja?

Një skanim me PET CT jo vetëm që tregon se si duken strukturat brenda trupit, por gjithashtu tregon se sa mirë funksionojnë disa pjesë të trupit tuaj.

Skanimi me PET CT ndihmon në identifikimin e sëmundjeve të ndryshme si kanceri, sëmundjet e zemrës, çrregullimet e trurit. Mjeku e përdor këtë informacion për të diagnostikuar sëmundjen, për të monitoruar rrjedhën e saj ose për ta trajtuar atë.

Skanimi me PET CT përdoret më së shumti në diagnostikimin e sëmundjes së kancerit. Në skanimin me PET CT, qelizat e kancerit shfaqen si pika më të ndritshme se qelizat normale, sepse shkalla e tyre metabolike është më e lartë se qelizat normale. Skanimi me PET CT mund të jetë i dobishëm në zbulimin e kancerit. Gjithashtu, skanimi me PET CT përdoret për të përcaktuar nëse kanceri është përhapur (ka bërë metastaza) në trup dhe sa mirë i përgjigjet ai trajtimit. Ndihmon për të vlerësuar se sa mirë po funksionon plani i trajtimit të rekomanduar nga specialisti dhe, nëse është e nevojshme, për të dhënë një ide se si të ndërhyhet në trajtim. Gjithashtu skanimi me PET CT mund të përcaktojë nëse ka rikthim të kancerit pas përfundimit të trajtimit të tij; mund të përdoret edhe për të vlerësuar prognozën.

Skanimi me PET CT ndonjëherë ndihmon në planifikimin e operacioneve të tilla si bypass-it të arterieve koronare ose operacioni i trurit për epilepsi.

Skanimi me PET CT mund të vlerësojë metabolizmin dhe qëndrueshmërinë e indeve. Ato mund të përdoren gjithashtu për të zbuluar disa sëmundje që ndikojnë në funksionimin normal të trurit, siç është demenca.

Cili është ndryshimi midis një skanimi me CT dhe një skanimi me PET CT?

Skanimet me Tomografi të Kompjuterizuar (CT) përdorin rreze X. Skanimet me PET CT përdorin një gjurmues radioaktiv për të treguar se si funksionon një organ në nivel qelizor. Dihet se sëmundjet zakonisht fillojnë në nivel qelizor. Kështu, një sëmundje e mundshme zbulohet në nivelin më të hershëm të mundshëm. Skanimet me CT dhe MRI nuk mund të marrin imazhe në nivel qelizor.

CT-ja tregon fotografi të detajuara të organeve dhe indeve në trupin tuaj, ndërsa skanimi me PET CT konstaton aktivitet jo normal në organe dhe inde në mënyrë më të saktë se testet e tjera imazherike. Ai mund t’i zbulojë këto aktivitete jo normale më herët se metodat e tjera të imazherisë. Një test i kombinuar i skanimit me PET dhe me CT në të njëjtën kohë (PET CT) prodhon imazhe 3D që mundësojnë një diagnozë më të saktë. Për shkak të këtij avantazhi, skanimi me PET CT përdoret për të dhënë më shumë informacion rreth gjendjes së indit ose organit kur lind mundësia e kancerit.

Falë skanimit me PET-CT, zbulohet indi kanceroz dhe merret një ide për fazën e tij. Përveç kësaj, gjatë procesit të diagnostikimit dhe trajtimit, mjeku gjen vendin e duhur për biopsinë, për të ndjekur nëse metodat e trajtimit funksionojnë gjatë gjithë procesit. Ndihmon për të kontrolluar nëse ka mbetur ind kanceroz pas trajtimit ose për të ndjekur statusin e zhvillimit të kancerit, ose nëse ka apo jo nevojë për radioterapi.

Si të përgatiteni për një skanim me PET-CT?

Skanimet me PET-CT janë një procedurë ambulatore, që do të thotë se pacienti mund të kthehet në shtëpi pas kryerjes së testit. Kur planifikoni një skanim me PET-CT, do t’ju thuhet se çfarë të bëni. Për rezultatet më të mira të skanimit, duhet të ndiqen udhëzimet e dhëna.

Koha e takimit

Mbërritja në kohë është e rëndësishme sepse radio-gjurmuesi i përdorur për skanim funksionon mirë vetëm për një kohë të shkurtër. Nëse është shumë vonë, skanimi mund të duhet të anulohet.

Ngrënia dhe pirja

Zakonisht nuk duhet të hahet asgjë 6 orë para skanimit, por pacienti mund të pijë ujë.

Ilaçet tuaja dhe historia shëndetësore

Çdo ilaç i përdorur me recetë, pa recetë (OTC) ose suplemente duhet t’i raportohet mjekut. Duhet pyetur nëse është e nevojshme përdorimi në ditën e ekzaminimit i barnave që përdoren vazhdimisht. Përveç kësaj, sëmundjet kronike si diabeti duhet të raportohen. Në veçanti, diabeti mund të ndryshojë rezultatet e testit dhe gjurmuesi radioaktiv mund të ndikojë mbi sheqerin në gjak. Nënat që ushqejnë fëmijën me gji ose nëse ato kanë gjasa të jenë shtatzënë duhet të raportohen. Rekomandohet të mos ushqehet me gji për 24 orë pas analizës, pasi konsiderohet e rrezikshme për fëmijën.

Alergjitë

Duhet të jepet informacion për çdo alergji të mundshme ndaj ilaçeve ose ushqimeve, duke përfshirë reaksionet alergjike ndaj jodit.

Gjërat për të shmangur

Ushtrimet e rënda si vrapimi i lehtë, ecja e shpejtë dhe ngritja e peshave nuk duhet të kryhen 24 orë para takimit. Për klaustrofobinë, duhet të konsultoheni me mjekun.

Zgjedhja e veshjeve

Duhet të vishen veshje të lirshme dhe të rehatshme pa zinxhirë metalikë ose butona. Çdo veshje dhe bizhuteri që mund të përmbajë metal, si rripa, vathë, këmisha me kapëse ose zinxhirë, sytjena dhe syze, ndikon në skanim. Mund të rekomandohet të vishni një veshje spitali gjatë skanimit. Për pajisjet mjekësore si stimulues kardiak dhe protezat artificiale, duhet të informohet mjeku.

Cilat lloje të kancerit zbulohen nga skanimet PET?

Meqenëse skanimi me PET CT, i cili na mundëson të marrim informacion në nivel qelizor, mund të zbulojë qelizat e kancerit që kanë një normë metabolike më të lartë se qelizat normale, ai preferohen kryesisht për shqyrtimin e kancerit.

Skanimet PET janë të dobishme për zbulimin e kancerit, për të zbuluar nëse kanceri është përhapur, për të kontrolluar nëse trajtimi i kancerit funksionon, për të dhënë një ide se cilën metodë duhet të përdorë mjeku gjatë procesit të trajtimit dhe për të zbuluar përsëritjen e kancerit.

Imazhet e skanimit me PET CT duhet të interpretohen me kujdes. Në skanimet me PET CT, ndonjëherë imazhet jo kanceroze mund të ngatërrohen me kancer ose mund të mungojnë vatrat kancerogjene. Rezultatet e sakta mund të merren nga një ekip me përvojë dhe specialistë të kujdesshëm.

Tumoret që mund të zbulohen me PET-CT janë tumoret e trurit, gjirit, qafës së mitrës, kolorektale, ezofagut, kokës dhe qafës, mushkërive, sistemit limfatik, pankreasit, prostatës, lëkurës dhe tiroides.

PET CT me Galium 68

Gallium 68 është një agjent i mjekësisë nukleare që përdoret për të marrë imazhe për kancerin e prostatës dhe tumoret endokrine (Gallium-PET), në Departamentin e Mjekësisë Nukleare. Pasi izotopi Gallium-68 administrohet në mënyrë intravenoze te pacienti dhe pasi kalon faza prej 60 minutash e marrjes së preparatit kryhet një skanim me PET-CT i cili zgjat për 20 minuta.

Ga-68 PSMA PET CT është më i suksesshëm se PSA-ja, ekografia, tomografia e kompjuterizuar dhe MRI-ja për sa i përket përcaktimit të stadit(stadifikimit) dhe hetimit të rikthimit dhe të metastazave në pacientët me karcioma të prostatës. Gjithashtu Ga- 68 DOTATATE PET CT-ja është më efikase krahasuar me metodat klasike të imazherisë në pacientët me shprehje të rritur të receptorëve të somatostatinës, siç janë tumoret neuroendokrine, meningiomat, feokromacitoma etj.

Gallium 68 PET CT ofron përfitimin më të lartë të mundshëm në pacientët me rrezik të moderuar dhe të lartë, sipas vlerësimit patologjik dhe stadifikimit.

Rikthimi dhe metastazat e identifikuara përmes Ga-68 PET-CT mund të trajtohen me sukses me Lu-177 (lutetium), një tjetër radionuklid. Kjo terapi mund të zgjasë jetesën dhe të rrisë cilësinë e saj.

Trajtimi me Lutetium 177

Trajtimi me Lutetium 177 është një metodë trajtimi e zhvilluar për pacientët me tumor neuro-endokrin dhe për ata me kancer të prostatës që është rezistent ndaj terapisë hormonale.

Trajtimi me Lu-177 synon trajtimin specifik vetëm të zonës kancerogjene. Literatura tregon se terapia me peptide Lu-177 kontribuon në mbijetesë më të gjatë, në përmirësim të cilësisë së jetesës, në lehtësim të simptomave dhe në përmirësimin të shënjuesve biokimikë në pacientët me tumor neuroendokrin me receptor-pozitiv të somatostatinës. Trajtimi me Lu-177 PSMA ofron përgjigje efikase edhe në pacientët me kancer prostate rezistent ndaj kastrimit metastatik pasi janë përdorur shumica e opsioneve të tjera të trajtimit. Ky trajtim tolerohet mirë dhe ka një profil të menaxhueshëm të toksiciteti.

Meqenëse Lu-177 depërton në ind më pak se 2 mm, nefrotoksiciteti është më i butë. Kjo veçori mundëson ekspozim të kufizuar ndaj rrezatimit për palcën e kockave në pacientët me metastaza difuze të kockave.

Është demonstruar se trajtimi me Lu-177 PSMA lehtëson dhimbjen në shumicën e pacientëve me kancer të prostatës në fazë të përparuar dhe pakëson ankesat për dhimbje si shkak i metastazave.

Për të ndjekur zvogëlimin e kancerit të prostatës pas trajtimit përdoret vlerësimi i PSA-së. Në literaturë, shumë studime tregojnë se zgjat mbijetesën dhe rrit cilësinë e jetesës në pacientët me kancer të prostatës në fazë të përparuar.

Trajtimi me lutetium administrohet nga 4 deri në 6 cikle në intervale 2-4 mujore. Variacionet ndërlidhëse aplikohen për numrin e përgjithshëm të cikleve dhe për intervalet ndërmjet cikleve.

Njësia e jodit

Njësia e jodit përdor terapinë e jodit radioaktiv për të menaxhuar kancerin e tiroides, në Departamentin e Mjekësisë Nukleare pranë Grupit për Kujdesin Shëndetësor pranë Acıbadem.

Njësia ka dy dhoma pacientësh të veshura me plumb për sigurinë e pacientëve dhe stafit. Dhomat monitorohen nga një infermiere me kamera gjatë gjithë seancës së trajtimit. Pacientët mund të thërrasin infermieret dhe të kërkojnë informacion, sa herë të dëshirojnë. Infermieret vizitojnë dhomën e pacientit në intervale të caktuara për të bërë kontrollet e nevojshme. Duke përjashtuar mjekun primar dhe infermieren, askush nuk lejohet të shkojë në dhomën e pacientit.

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko