Kirurgjia Torakale (Kraharorit) - ACIBADEM
Kirurgjia e Kraharorit (Torakale)

Kirurgjia e Kraharorit (Torakale)

Kirurgjia e Kraharorit (Torakale) në Acıbadem Turqi

Kirurgjia torakale trajton çrregullimet patologjike brenda kraharorit, duke përfshirë kancerin e mushkërive. Teknikat më të fundit minimalisht invazive janë në dispozicion pranë Acıbadem në Turqi.

Çfarë është kirurgjia torakale?

Kirurgjia torakale, e njohur edhe si kirurgjia e kraharorit, i referohet organeve të vendosura në kraharor. Mund të nevojitet në çdo moshë për shumë arsye, nga anomalitë e lindura te foshnjat, deri te dëmtimet traumatike ose sëmundjet e kraharorit tek të rriturit. Një ndërhyrje kirurgjikale në kraharor mund të përfshijë trakenë, mushkëritë, mediastinumin, diafragmën, ezofagun ose murin e kraharorit. Arsyeja më e zakonshme e kirurgjisë së kraharorit është kanceri, duke përfshirë kancerin e mushkërive dhe kancerin e ezofagut. Por shumë sëmundje të tjera mund të kërkojnë kirurgji torakale, duke përfshirë traumat, refluksin gastro-ezofageal, sindromën e daljes së kraharorit (TOS) ose hiperhidrozën (djersitje e tepruar). Procedurat e kirurgjisë torakale mund të kryhen me kirurgji të hapur ose me teknika minimalisht invazive.

Procedurat e torakotomisë

Torakotomia është një operacion madhor që përfshin hapjen e gjoksit. Ajo mundëson hyrjen në organet brenda kraharorit përmes brinjëve ose kockave të kraharorit. Një kirurg torakal mund të vendosë të përdorë torakotominë e hapur kur punon në një zonë të madhe të kraharorit ose mushkërive. Përdoret shpesh me procedura të tilla si rezeksioni Wedge (heqja e një pjese të vogël të indit të mushkërive), lobektomia (heqja e një prej lobeve të mushkërive), pneumonektomia (heqja e të gjithë mushkërisë). Ezofagektomia ose heqja e një pjese të madhe të ezofagut është një tjetër procedurë e zakonshme torakale. Tumoret e timusit të quajtur timoma mund të kërkojnë heqjen e timusit (timektomi). Në disa raste, një timektomi mund të përdoret si pjesë e trajtimit për sëmundjen e myasthenia gravis.

Në Departamentin e Kirurgjisë Torakale Acıbadem, ndërhyrjet kirurgjikale madhore të kraharorit kryhen në mënyrë multidisiplinore. Kirurgët tanë torakal me përvojë bashkëpunojnë me specialistë të radiologjisë, onkologjisë, gastroenterologjisë për të siguruar kujdes të plotë dhe rezultate pozitive për çdo pacient.

Kirurgjia torakale minimalisht invazive

Zhvillimet e fundit mjekësore e bëjnë kirurgjinë torakale më pak invazive dhe më komode për pacientët. Metodat më të fundit minimalisht invazive përdorin video asistencë dhe ofrojnë akses përmes prerjeve më të vogla. Ndryshe nga operacioni i hapur i kraharorit, teknikat minimalisht invazive nuk kërkojnë prerje të brinjëve ose të kockave të kraharorit. Për kirurgjinë minimalisht invazive të kraharorit janë në dispozicion dy opsione:

 • Kirurgjia torakale e asistuar me video (VATS). VATS është një qasje kirurgjikale minimalisht invazive duke përdorur mikroinstrumente dhe prerje të vogla me gjatësi 2 deri në 3 cm. Një video-kamerë e vogël futet përmes njërës prej prerjeve për t’i mundësuar kirurgut torakal të shohë brendësinë e zgavrës së kraharorit në monitorë me rezolucion të lartë.
 • Kirurgji torakale robotike. Kjo procedurë kirurgjikale është e ngjashme me VATS, por përfshin një sistem robotik të kontrolluar nga kirurgu torakal nëpërmjet një tastiere. Ndërhyrjet kirurgjikale të kraharorit me ndihmën e robotit kryhet përmes prerjeve të vogla duke përdorur instrumente robotike që mundësojnë një gamë të gjerë lëvizjesh.

Përparësitë kryesore të ndërhyrjeve kirurgjikale torakale minimalisht invazive janë dëmtimi minimal i indeve përreth, më pak komplikacione, qëndrimi më i shkurtër në spital, pakësimi i dhembjes në kraharor pas operacionit, plagë më të vogla, rikuperimi më i shpejtë pas operacionit dhe nivele të larta të kënaqësisë së pacientit.

Kush është kandidat për kirurgji torakale minimalisht invazive?

Pothuajse të gjitha operacionet tradicionale të kraharorit mund të kryhen duke përdorur teknika minimalisht invazive. Në Departamentin e Kirurgjisë Torakale pranë Acıbadem, ky është opsioni i parë që merret në konsideratë për çdo pacient që ka nevojë për ndërhyrje kirurgjikale të kraharorit. Megjithatë, kirurgjia minimalisht invazive nuk është zgjidhja më e mirë për të gjithë. Disa pacientë mund të kenë nevojë për kirurgji të hapur, në varësi të patologjisë dhe vendndodhjes së saj. Trajtimi më i përshtatshëm për çdo pacient përcaktohet pas vlerësimit të detajuar nga një këshill multidisiplinar, me mjekë me përvojë në fushat e Onkologjisë Mjekësore, Radioterapisë, Pneumologjisë, Kirurgjisë Torakale, Radiologjisë, Patologjisë dhe Mjekësisë Nukleare.

Sa kohë do të qëndroj në spital?

Koha që duhet për t’u rikuperuar nga një ndërhyrje kirurgjikale e kraharorit varet nga rasti specifik, procedura kirurgjikale e aplikuar dhe aftësitë e kirurgut torakal që kryen operacionin. Në përgjithësi, koha e rikuperimit është më e shkurtër pas procedurave minimalisht invazive në krahasim me kirurgjinë e hapur. Në Departamentin e Kirurgjisë Torakale pranë Acıbadem, qëndrimi mesatar në spital varjon nga 1 deri në 4 ditë. Zakonisht, ndërhyrja kirurgjikale për kancer të mushkërive kërkon 1 natë qëndrim në njësinë e kujdesit intensiv për operacionet e kancerit të mushkërive. Në ndërhyrjet e tjera kirurgjikale kjo nuk është gjithmonë e nevojshme.

Çfarë ndodh pas procedurës?

Kirurgjia ndikon në mënyrë të ndryshme tek pacientët. Prandaj, periudha e rikuperimit pas operacionit mund të ndryshojë sipas historisë shëndetësore të pacientit, gjendjes së përgjithshme shëndetësore dhe përvojës së kirurgut. Zakonisht, pacientët mund të kthehen në jetën e tyre normale nga 1 deri në 5 ditë pas daljes nga spitali me procedurat minimalisht invazive; ndërsa për t’u rikuperuar nga operacioni i hapur duhen disa javë. Pas daljes nga spitali, ekipi ynë mjekësor jep udhëzime specifike për çdo pacient në lidhje me kujdesin e plagës, aktivitetet fizike, dietën dhe ekzaminimet në vijim.

Llojet e operacioneve të kraharorit të kryera në Acıbadem

Departamenti i Kirurgjisë Torakale pranë Acıbadem ofron gamën e plotë të shërbimeve për diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve komplekse të kraharorit, duke përfshirë metoda të avancuara kirurgjikale që zbatohen vetëm në disa qendra të avancuara mjekësore në mbarë botën. Sëmundjet që trajtojmë përfshijnë, por nuk kufizohen në:

 • Kanceri i mushkërive. Acıbadem është i njohur për arritjet e tij të jashtëzakonshme në kirurgjinë e kancerit të mushkërive. Ekipi ynë ishte i pari në Turqi që zbatoi torakoskopinë e asistuar me video me një portë për kancerin e mushkërive në fazën e hershme.
 • Kanceri i ezofagut. Mund të kërkohet ezofagektomia, ose heqja kirurgjikale e një pjese të ezofagut. Në disa raste, operacioni mund të kryhet me teknika minimale invazive.
 • Kistet dhe tumoret mediastinale. Rezeksioni kirurgjikal është i mundur me metoda minimalisht invazive.
 • Emfizema. Kirurgjia e emfizemës mund të ndihmojë disa pacientë të marrin frymë më mirë dhe të jetojnë më gjatë kur mjekimet nuk janë të mjaftueshme.
 • Sëmundjet e pleurës. Operacionet për menaxhimin e mesoteliomave pleurale, problemet e hapësirës pleurale, duke përfshirë torakocentezën, torakostominë e tubit, shunting për efuzionet pleurale, menaxhimin e pneumotoraksit, pleurektominë, dekortikimin dhe drenimin, dhe resekcionin e empiemës.
 • Deformimet e murit të kraharorit. Operacionet që përfshijnë riparimin e pectus excavatum, pectus carinatum dhe deformime të tjera të murit të kraharorit ose paqëndrueshmërinë traumatike të murit të kraharorit.
 • Çrregullime të lindura të kraharorit tek fëmijët. Zakonisht përdorim teknika të mbyllura, minimalisht invazive me prerje të vogla për pacientët pediatrikë.
 • Sindroma e daljes së kraharorit(TOS). Kirurgjia e TOS përdoret për të lehtësuar shtypjen dhe simptomat.
 • Hiperhidroza. Simpatektomia torakale është një ndërhyrje kirurgjikale nervore që mund të ndihmojë kundër djersitjes së tepërt.

Pse të zgjidhni Acıbadem për kirurgjinë torakale?

Në kirurgjinë torakale, pajisjet e avancuara dhe ekspertiza e gjerë janë një domosdoshmëri për rezultate të suksesshme. Acıbadem ka në përbërjen e tij kirurgë torakal të klasit botëror me përvojë të gjerë ndërkombëtare, duke përfshirë presidencën e shoqatës më të madhe në botë të kirurgjisë torakale, Bordin Evropian të Kirurgjisë Kardiotorakale (EBCTS). Ekipi ynë ishte ndër të parët në botë dhe të parët në Turqi që zbatoi metodën VATS me një portë, i cili është operacioni më pak invaziv për trajtimin e kancerit të mushkërive deri më sot. Pajisjet më të fundit dhe qasja multidisiplinare kontribuojnë në përmirësimin e jetës së pacientëve tanë në mënyrën më të mirë të mundshme.

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko