Endometriosis - Acıbadem Healthcare Services (AL)
Endometriosis

Endometriosis

Ne jemi këtu për të mposhtur Endometriozën

Endometrioza është një nga sëmundjet gjinekologjike më të zakonshme për gratë në mbarë globin. Numri i grave me endometriozë rritet nga viti në vit. Mendohet se 200 milionë gra vuajnë nga endometrioza. Nuk është një sëmundje fatale. Megjithatë, mund të shkaktojë lodhje, dhimbje të forta gjatë ciklit menstrual dhe marrëdhënieve seksuale, dhimbje gjatë urinimit dhe infertilitet. Qendra e Ekselencës së Endometriozës Acıbadem është e përkushtuar të ofrojë trajtimin më të përshtatshëm dhe ka ekspertizë të njohur ndërkombëtarisht në këtë fushë. Pavarësisht nga kompleksiteti i rastit, Acıbadem ofron një ekip me përvojë të lartë dhe teknologji të avancuara diagnostikuese dhe kirurgjikale ashtu siç kërkohet për mposhtjen e endometriozës. Pacientet që vuajnë nga endometrioza udhëtojnë nëpër botë, por përfundojnë duke kërkuar trajtim në Acıbadem.

Çfarë është Endometrioza?

Endometrioza ose “kisti çokollatë” është një çrregullim i dhimbshëm në të cilin indi i ngjashëm me muret e brendshme të mitrës ose “endometriumi” rritet jashtë mitrës. Endometrioza prek vezoret, tubat fallopiane dhe linjat e pelvisit. Ndërsa trashet dhe rrjedh gjak, çrregullimi shkakton disa simptoma, duke ulur cilësinë e jetës së pacientes. Një në 10 gra që kanë një cikël menstrual vuan nga endometrioza.

Simptomat e Endometriozës

Simptomat e endometriozës janë të ndryshme:

  • Lodhje kronike
  • Dhimbje të forta gjatë ciklit menstrual dhe marrëdhënieve seksuale
  • Dhimbje gjatë urinimit
  • Çrregullime në lidhje me jashtëqitjen
  • Steriliteti
  • Gjakderdhje e rëndë
  • Diarre
  • Kapsllëk
  • Të përziera gjatë menstruacioneve

Endometrioza shkakton humbje të ekuilibrit shëndet-jetë për gratë, pasi simptomat e rënda ose kronike ndikojnë në aktivitetet e tyre të përditshme, në marrëdhëniet seksuale dhe në shijimin e jetës. Megjithatë, këto simptoma mund të mos shfaqen fare duke e bërë të pamundur diagnozën e endometriozës. Si rezultat, kërkohet një ekografi ose një mjet tjetër diagnostikues për të diagnostikuar sëmundjen.

Diagnostikimi i Endometriozës

Simptomat e endometriozës janë të ngjashme me problemet e tjera gjinekologjike. Diagnoza e saktë e endometriozës kërkon njohuri dhe përvojë të specializuar si në ekzaminimin fizik dhe në imazheri. Kur endometrioza nuk mund të diagnostikohet, dhe për këtë arsye mbetet e patrajtuar ose e keqtrajtuar, mund të çojë në çrregullime të tjera të pelvisit dhe madje edhe në infertilitet. Diagnostikimi i hershëm nga një gjinekolog dhe obstetër me përvojë të specializuar në kirurgjinë e endometriozës dhe kistit endometrial kursen kohë dhe energji për pacientin, duke rritur besimin e tyre ndaj trajtimit.

Trajtimi Kirurgjikal i Endometriozës

Trajtimi kirurgjikal për endometriozën mund të planifikohet kur simptomat janë të rënda dhe/ose trajtimi mjekësor rezulton i pamjaftueshëm. Kirurgjia është metoda e preferuar e trajtimit kur ka një përkeqësim anatomik në organet e pelvisit ose obstruksion të zorrëve dhe traktit urinar. Në përgjithësi, metoda konservative në të cilën ruhen indet e mitrës dhe ovaret (heqja kirurgjikale vetëm e indit endometrial) është më e parapëlqyer. Operacioni kryhet me kirurgji laparoskopike dhe kirurgji robotike.

Për një rezultat të suksesshëm, pika më e rëndësishme në kirurgjinë e endometriozës janë njohuritë e zgjeruara dhe përvoja e kirurgut. Kryerja e këtij operacioni nga një mjek pa përvojë mund të përfundojë në një shkallë të lartë komplikimesh gjatë operacionit (gjakderdhje, dëmtim vaskular, trakt urinar, dëmtim të zorrëve dhe fistula) dhe rikthim të sëmundjes në periudhën e hershme postoperative. Kjo mund të ndodhë edhe për shkak të një operacioni jo të plotë. Me një operacion të suksesshëm, mund të arrihet një shtatzëni spontane, një jetë pa dhimbje dhe një shkallë e ulët e përsëritjes.

Pse Qendra e Endometriozës Acıbadem?

Acıbadem ka një qendër pioniere të endometriozës jo vetëm në Turqi, por në të gjithë botën. Qendra e Endometriozës Acıbadem quhet “Qendra Multidisiplinare e Ekselencës së Endometriozës” nga Akreditimi i SRC. Acıbadem është Qendra e Ekselencës e Endometriozës e 1-rë në Turqi, e dyta në Evropë dhe e 6-ta multidisiplinare në botë. Kjo organizatë jofitimprurëse e sigurisë së pacientëve e ka bazën në SHBA dhe ofron akreditime për objektet kirurgjikale dhe profesionistët mjekësorë. SRC ka pritshmëri për 100 operacione të suksesshme të endometriozës në vit nga spitali. Për më tepër, ka kërkesa të ndryshme thelbësore për të aplikuar për këtë akreditim. . Acıbadem është i nderuar të jetë spitali i dytë në Evropë i akredituar nga SRC në këtë fushë. Për më tepër, drejtori i qendrës, Taner Usta, profesor i Gjinekologjisë dhe Obstetrikës, është pranuar si kirurg master nga SRC. Taner Usta, Drejtor i Qendrës së Ekselencës së Endometriozës në Spitalin Acıbadem Altunizade, është ekspert për endometriozën, dhimbjet e pelvisit dhe kirurgjinë robotike, me një histori të mirë trajnimi në Francë, Gjermani dhe Turqi. Me “specialitetin e tij neuropelveologjik”, Taner Usta përdor një koncept mjekësor në zhvillim për të trajtuar dhimbjet kronike të legenit në Acıbadem.

Qendra e Endometriozës Acıbadem bën të mundur që gratë të marrin trajtimin më optimal. Përvoja e gjerë e mjekëve tanë dhe aftësitë shumë të rafinuara bëjnë një ndryshim të madh në trajtimin e suksesshëm të endometriozës.

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko