Transplantimi i veshkave - ACIBADEM
Transplantimi i Veshkave

Transplantimi i Veshkave

Transplantimi i veshkës është alternativa më e mirë e trajtimit për dështimin e veshkave. Grupi për Kujdesin Shëndetësor ACIBADEM është një destinacion kryesor për kirurgjinë e transplantimit të veshkës në Turqi.

Kirurgjia e transplantimit të veshkës

Transplantimi i veshkës është një operacion për pacientët me dështim të veshkave. Veshkat e shëndetshme kanë shumë funksione, duke përfshirë filtrimin e produkteve të dëmshme dhe toksinave, sekretimin e eritropoietinës që nxit prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut, çlirimin e reninës që ndihmon në kontrollin e presionit të gjakut dhe shumë të tjera. Kur veshkat nuk punojnë mirë, kjo ndikon në funksionet vitale të trupit dhe shkakton probleme në zemër, mushkëri dhe kocka. Humbja e avancuar e funksionit të veshkave njihet si dështimi i veshkave ose sëmundja renale e fazës përfundimtare (ESRD). Njerëzit që vuajnë nga dështimi i veshkave kanë nevojë për dializë ose transplantim të veshkës për të jetuar. Dializa mund të jetë një mundësi shpëtimi, por makineria nuk mund të zëvendësojë të gjitha funksionet e një organi të shëndetshëm. Studimet tregojnë se transplantimi i suksesshëm i veshkës ofron cilësi më të mirë të jetës dhe jetëgjatësi më të lartë në krahasim me dializën. Në periudhën afatgjatë, ajo është gjithashtu alternativë më ekonomike krahasuar me dializën.

Gjatë operacionit të transplantimit të veshkës , marrësi merr një organ të shëndetshëm nga një dhurues i veshkës i vdekur ose i gjallë. Veshka e re vendoset në bark dhe lidhet me enët dhe fshikëzën e urinës. Veshkat e dëmtuara zakonisht nuk hiqen nëse nuk shkaktojnë probleme. Transplantimi i veshkës është një operacion i madh dhe shkalla e suksesit varet nga shumë faktorë, duke përfshirë përvojën që ka qendra ku kryhet transplantimi dhe ekipin që kryen transplantimin.

Dhurimi i veshkës e nga dhurues të gjallë

Në të gjithë botën, me gjithë përpjekjet, ka mungesë të organeve nga dhurues të vdekur. Në përgjithësi, njerëzit mund të jetojnë një jetë të shëndetshme edhe vetëm me një veshkë të shëndetshme. Prandaj, për disa pacientë transplantimi i veshkës nga dhuruesit e gjallë mund të jetë një alternativë ndaj listave të gjata të pritjes. Njerëzit e shëndetshëm të gatshëm për të ndihmuar një person të dashur mund të zgjedhin një dhurim të drejtpërdrejtë të veshkës. Në rastin më të mirë, dhuruesi dhe marrësi kanë të njëjtin lloj indi dhe grupe gjaku të përputhshme. Megjithatë, sot ka zgjidhje efektive për transplantime të suksesshme nga dhuruesit e gjallë edhe nëse dhuruesi nuk është i pajtueshëm. Ndonjëherë çifti marrës-dhurues mund të kombinohen me një tjetër dhe veshkat e dhuruara mund të shkëmbehen ose ‘këmbehen’. Ky quhet dhurim i çiftuar ose transplantim i kryqëzuar. Dhurimi i çiftuar siguron që çdo marrës të marrë një veshkë që i përputhet.

Në Turqi, pacientët ndërkombëtarë mund të aplikojnë vetëm për transplantim të veshkës nga dhuruesit e gjallë. Ata duhet të kenë një dhurues që është i gatshëm të dhurojë me dëshirë të plotë. Kriteret e dhurimit për dhuruesit e gjallë të veshkës janë mosha mbi 25 vjeç, të qenit familjar i afërt deri në shkallën e 4-të ose i miratuar nga Komisioni i Etikës, funksionimi i shëndetshëm i veshkave dhe gjendje shëndetësore të përgjithshme të mirë. Në Qendrën e Transplantimit të Veshkave pranë Acıbadem, vlerësimi i detajuar para operacionit e bën dhurimin e gjallë një procedurë të sigurt – një dhurues nuk do të lejohej të dhuronte nëse do të ekzistonte rrezik për shëndetin e tij/saj në të ardhmen.

Procedura e transplantimit të veshkës

Përpara transplantimit të veshkës nga dhuruesi i gjallë, si dhuruesi ashtu edhe marrësi do t’i nënshtrohen testeve të detajuara laboratorike, diagnostikimit me anë të imazheve dhe ekzaminimeve fizike për të vlerësuar përshtatshmërinë e tyre për operacionin. Pasi të përfundojë vlerësimi, operacioni mund të planifikohet. Në Qendrën e Transplantimit të Veshkave pranë Acıbadem, dhuruesit mund të përfitojnë nga operacioni minimalisht invaziv i quajtur nefrektomia laparoskopike e dhuruesve. Ajo kryhet me një prerje të vogël për shërim më të shpejtë. Teknikat e avancuara kirurgjikale lejojnë heqjen e veshkës përmes një hyrjeje të vetme, kërthizës ose kanalit të lindjes tek gratë (procedura NOTES). Marrësi zakonisht sillet në njësinë e kujdesit intensiv për t’u monitoruar nga afër menjëherë pas transplantimit. Nëse veshka vjen nga një dhurues i gjallë, zakonisht fillon të funksionojë menjëherë ose pak kohë më pas operacionit.

Transplantimi i veshkës te fëmijët

Foshnjat dhe fëmijët e të gjitha moshave mund të kenë nevojë për transplantim të veshkës. Në pacientët e moshës pediatrike, shkaqet më të zakonshme të dështimit të veshkave janë anomalitë kongjenitale dhe sëmundjet gjenetike. Çrregullimet e lindura të traktit urinar që prekin organe të shumta mund të përbëjnë vështirësi të konsiderueshme për transplantimin e veshkës tek fëmijët. Ata mund të kërkojnë operacione shtesë, të tilla si vezikostomia e hapur dhe zmadhimi i fshikëzës së urinës. Qendra e Transplantimit pranë Acıbadem ka përvojë të gjerë me pacientët e porsalindur dhe me fëmijët me probleme të veshkave, duke përfshirë rastet komplekse dhe transplantimet e kombinuara mëlçi-veshkë. Tek ne mbijetesa e organit te transplantuar dhe e pacientit në transplantimet e veshkës të fëmijët është 100%.

Koha e rikuperimit pas transplantimit të veshkës

Pas operacionit të transplantimit të veshkës, pacientët duhet të kalojnë disa ditë në spital për t’u shëruar. Ata monitorohen nga afër për çdo ndërlikim, si gjakderdhja ose infeksioni. Shumica e pacientëve mund të ecin një ditë pas operacionit të transplantimit. Në Qendrën e Transplantimit të Veshkave pranë Acıbadem, zakonisht dhuruesi qëndron në spital për dy ditë. Marrësi del nga spitali pas shtatë ditësh. Pacientët që kanë kryer transplantim mund të kthehen në jetën e tyre normale brenda disa javësh. Ata do të duhet të marrin ilaçe të quajtura imunosupresues për pjesën tjetër të jetës së tyre për të parandaluar refuzimin e organit të ri nga trupi. Ekzaminime të rregullta vijuese do të nevojiten gjatë muajve të parë pas operacionit për të siguruar që veshka funksionon mirë dhe barnat imunosupresive janë përshkruar siç duhet.

Pas transplantimit të veshkës

Jeta pas transplantimit të veshkës është e ngjashme me jetën para se të ndodhte dështimi i veshkave. Pas një transplantimi të suksesshëm të veshkës, marrësi nuk ka nevojë për dializë, nuk ka kufizime të rëndësishme ushqimore dhe ndihet në gjendje të mirë të përgjithshme. Megjithatë, këta pacientë duhet të ndjekin disa rregulla për të mbajtur të shëndetshëm organin e transplantuar. Jetesa aktive, zakone të shëndetshme dhe një dietë me pak kripë dhe yndyrë rekomandohen për tërë jetën. Medikamentet imunosupresive duhet të merren çdo ditë sipas rekomandimit. Arsyeja më e zakonshme për refuzimin e organeve të transplantuara është marrja e parregullt e barnave kundër refuzimit. Simptomat e refuzimit të transplantimit të veshkës shpesh janë të lehta; prandaj, testet dhe kontrollet e rregullta janë të domosdoshme. Në shumicën e rasteve, mjekët me përvojë mund të trajtojnë refuzimin e organeve.

Sa zgjat veshka e transplantuar?

Një veshkë e transplantuar nuk ka ‘datë skadence’. Në disa pacientë ajo mund të zgjasë gjatë gjithë jetës, ndërsa të tjerë mund të kenë nevojë për disa transplantime gjatë gjithë jetës së tyre. Jeta e një organi të transplantuar varet nga shumë faktorë, duke përfshirë shëndetin e përgjithshëm të dhuruesit dhe marrësit, nëse dhuruesi është i gjallë apo i vdekur, shkaku i transplantimit (një sëmundje e vazhdueshme mund të dëmtojë veshkën e re ashtu si atë natyralen), etj. Edhe nëse veshka e transplantuar dështon, pacienti mund të fillojë dializën ose të zgjedhë një transplantim të dytë të quajtur ritransplantim.

Në vitin 2020, një grua që jetonte në Francë festoi 50 vjet jetë aktive pas transplantimit të veshkës. Një burrë që ka kryer transplantim në vitin 1971 beson se ai është një nga rastet e transplantimit të veshkës që ka jetuar me gjatë në Mbretërinë e Bashkuar. Një tjetër burrë i cili ka kryer transplantim në qershor 1977 konsiderohet të jetë mbijetesa më e gjatë në Azi. Të gjitha këto janë transplantime të kryera shumë vite më parë. Në ditët e sotme, teknikat kirurgjikale dhe ilaçet imunosupresive janë shumë më të sofistikuara dhe marrësit e veshkës mund të presin rezultate edhe më të mira.

Normat e suksesit të transplantimit të veshkës

Rezultatet e transplantimit të veshkës janë përmirësuar në mënyrë dramatike në dekadat e fundit. Zhvillimet në teknikat kirurgjikale, të kuptuarit e avancuar të sistemit imunitar dhe regjimeve imunosupresive, dhe opsionet më të mira të trajtimit anti-mikrobik kontribuojnë në një shkallë më të lartë të mbijetesës ndaj transplantimit të veshkës. Megjithatë, transplantimi i veshkës është ende një ndërhyrje mjekësore shumë e specializuar. Normat e suksesit varen shumë nga qendra mjekësore dhe ekipi përgjegjës për operacionin dhe ndjekjen afatgjatë. Në Qendrat e Transplantimit të Veshkave pranë Acıbadem, shkalla e mbijetesës së organit të transplantuar është 99% pas vitit të parë dhe 94% në vitin e pestë. Shkalla e mbijetesës së pacientit është përkatësisht 99% në vitin e parë dhe 95% në vitin e pestë.

Transplantimi i veshkës në Turqi

Turqia është lider global në transplantimin e veshkës, me më shumë se 3500 transplantime të veshkës të kryera në vit. Meqenëse dhurimi i organeve nga dhuruesit e vdekur nuk është i mjaftueshëm në mbarë botën, 80% e transplantimeve të veshkës në Turqi bëhen me dhurues të gjallë. Programet e transplantimit dhe nivelet e suksesit janë të rregulluara mirë dhe të monitoruara rreptësisht nga Ministria e Shëndetësisë. Qendrat e Transplantimit vlerësohen rregullisht dhe shkalla e suksesit të tyre duhet të jetë më shumë se 85%. Shumë pacientë nga e gjithë bota preferojnë Turqinë për transplantim të veshkës për shkak të përvojës së gjerë, kostos së përballueshme dhe shkallës së lartë të suksesit të qendrave të transplantimit.

Pse ACIBADEM për transplantim të veshkës?

Kirurgët tanë të transplantimit të veshkave kryejnë më shumë se 300 operacione në vit, me përqindje suksesi mbi mesataren botërore. Qendra e Transplantimit të Veshkave pranë Acıbadem mund të ofrojë gjithashtu:

  • Teknika të avancuara kirurgjikale. Kirurgjia minimalisht invazive dhe metodat inovative përmirësojnë rehatinë, zvogëlojnë rrezikun e infeksioneve dhe japin rezultate më të mira.
  • Dhurim i veshkave në çift. Transplantimet e kryqëzuara kryhen shpesh në Qendrat e Transplantimit të Veshkave pranë ACIBADEM me rezultate të shkëlqyera.
  • Transplantimet e veshkave te të porsalindurit dhe fëmijët. Ekipi ynë i transplantimit ka ekspertizë të gjerë në raste komplekse dhe sfiduese.
  • Teknologjia më e fundit. Pajisjet më të fundit janë të disponueshme në sallat tona të operacioneve, njësitë e kujdesit intensiv dhe ambientet laboratorike.
  • Kujdesi i jashtëzakonshëm ndaj pacientit dhe shërbimi ndërkombëtar për pacientët. Nga pika e kontaktit të parë deri te kontrollet pas operacionit, pacientët që vijnë nga jashtë vendit udhëhiqen dhe mbështeten nga Qendra jonë për Pacientët Ndërkombëtare për t’u siguruar që ata të ndihen si në shtëpinë e tyre dhe të qetë në çdo hap të procesit të transplantimit të veshkës.

Histori të fundit me pacientët

Në Qendrën e Transplantit të Veshkave të Spitalit Acibadem International është kryer transplanti i 1000-të
Në Qendrën e Transplantit të Veshkave të Spitalit Acibadem International është kryer transplanti i 1000-të

Eshtë kryer transplanti i 1000-të në Spitalin Acibadem International në Qendren e Transplantit të Veshkave. Shkalla e suksesit të transplantit është 98%. Pothuajse 1000 pacientë janë trajtuar me sukses me transplantim të veshkave për rreth tetë vjet që nga fillimi i programit ‘Transplantimi i Veshkave’ në Spitalin Acıbadem International, në të cilin ndodhet ‘Qendra e […] Lexo më shumë
TRANSPLANTI I VESHKËS, NJË MUNDËSI PËR TË RIFILLUAR JETËN…
TRANSPLANTI I VESHKËS, NJË MUNDËSI PËR TË RIFILLUAR JETËN…

Vehbi Geci është  një ndër pacientët të cilët kanë kryer Transplant të Veshkës në Spitalin Acibadem International. Përkushtimi maksimal i mjekes Prof. Dr. Ülkem Çakır dhe mjekut Prof. Dr. Ibrahim Berber gjithashtu  aplikimi i teknologjisë së avancuar mjekësore bënë që pacienti ti kthehet jetës normale dy javë pas kryerjes së transplantit. Dhuruesja e veshkës e […] Lexo më shumë
Transplanti i Veshkes Shpeton Jete
Transplanti i Veshkes Shpeton Jete

Pacienti me emer Basri Hoxha, per arsye te pamundesise per kryerjen e transplantit te veshkes ne Kosove ka aplikuar ne Spitalin Acibadem. Puna e shkelqyer e doktorave Prof. Dr. Ülkem Çakır dhe Prof. Dr. Ibrahim Berber bashke me teknologjine me te fundit kane bere qe pacienti ne nje periudhe prej 2 javesh te kthehet ne […] Lexo më shumë

Lajme dhe Artikuj të Fundit

METODAT E REJA TË CILAT KONSIDEROHESHIN SI “TË PA MUNDURA” NË KIRURGJINË E TRANSPLANTIMIT TË VESHKAVE
METODAT E REJA TË CILAT KONSIDEROHESHIN SI “TË PA MUNDURA” NË KIRURGJINË E TRANSPLANTIMIT TË VESHKAVE

Dështimi kronik i veshkave është gjithnjë e më i përhapur në të gjithë botën dhe zë vendin e gjashtë në shkaqet më të zakonshme të vdekjes së papritur. Në Simpoziumin e Acıbadem mbi Transplantimin e Organeve, u renditen përparimet më të fundit që mundësojnë atë që konsiderohej e pamundur në të kaluarën. Gjithashtu u theksua […] Lexo më shumë
Të martuar prej një gjysmë shekulli!
Të martuar prej një gjysmë shekulli!

ATA I BENE NJERI-TJETRIT DHURATEN E JETES! Gjendja mjekësore e çiftit Aslanca dhe Düzgün i çoi ata të ndanin historinë e përbashkët në korridoret e të njëjtit spital: Heronjtë e kësaj historie të përbashkët, që kishin një fund të lumtur, i dhuruan bashkëshortëve veshkat e tyre. Përkundër moshës mbi 65 vjeç, donatori dhe marrësi erdhën […] Lexo më shumë
Transplanti i Veshkave – Prof. Dr. Sevgi Sahin
Transplanti i Veshkave – Prof. Dr. Sevgi Sahin

Si të kuptojmë nëse jemi të rrezikuar nga sëmundja e veshkave? Cdo individ ne cdo moshe mund te kete semundje te veshkave. Sëmundja e veshkave nuk shfaq asnjë simptomë në fazën e hershme. Por nëse dikush ka diabet ose hipertension, është një rrezik i sëmundjes së veshkave. Dhe nëse ata kanë histori familjare rreth sëmundjes […] Lexo më shumë

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko