Neurologjia dhe neurokirurgjia - ACIBADEM
Neurologjia Dhe Neurokirurgjia

Neurologjia Dhe Neurokirurgjia

Departamentet e Neurologjisë dhe Neurokirurgjisë në Spitalet ACIBADEM në Turqi ofrojnë opsione të avancuara trajtimi për çrregullimet e trurit, shtyllës kurrizore dhe sistemit nervor.

Çfarë është Neurologjia?

Neurologjia është një degë e mjekësisë që merret me çrregullime të ndryshme të sistemit nervor. Këto mund të ndikojnë në sistemin nervor qendror (trurin dhe palcën kurrizore) ose sistemin nervor periferik (nervat që shtrihen në të gjitha pjesët e trupit). Mendohet se 1 në 6 persona janë të prekur nga çrregullime neurologjike. Një mjek i specializuar në sëmundjet neurologjike quhet neurolog. Specialistët neurologë janë trajnuar për të diagnostikuar dhe trajtuar sëmundje të tilla si migrena, goditjet në tru, epilepsia, dëmtimet nervore, hidrocefalia, skleroza e shumëfishtë, sëmundja e Parkinsonit, sëmundja e Alzheimerit, tumoret e trurit, tumoret e palcës kurrizore dhe shumë të tjera. Diagnoza dhe trajtimi i çrregullimeve neurologjike shpesh kërkon ekspertizën e specialistëve të ndryshëm mjekësorë. Qendrat gjithëpërfshirëse të neurologjisë pranë ACIBADEM mund të ofrojnë një qasje multidisiplinare, ku specialistë në neurologji, radiologji, radiologji intervenuese, onkologji, ortopedi, fizioterapi dhe neurokirurgji punojnë se bashku në të njëjtin vend.

Çfarë është Neurokirurgjia?

Kirurgjia neurologjike, ose shkurt neurokirurgjia, përfshin trajtimin kirurgjikal të sëmundjeve neurologjike. Ndërsa specialistët e neurologjisë mund të përdorin ilaçe dhe procedura jo-kirurgjikale, neurokirurgët mund të ofrojnë zgjidhje kirurgjikale dhe jo kirurgjikale. Në klinikat e avancuara të neurologjisë, neurokirurgët shpesh mbështeten nga pajisje të teknologjisë së lartë për vizualizimin dhe neuro-imazhimin intraoperativ për të përmirësuar shkallët e suksesit dhe sigurinë e pacientit.

Simptomat e çrregullimeve neurologjike

 • Janë më shumë se 600 çrregullime neurologjike që mund të shfaqen me shenja dhe simptoma të ndryshme. Në varësi të sëmundjeve të veçanta dhe pjesëve të trupit që përfshihen, nga këto sëmundje mund të preken të folurit, lëvizjet, frymëmarrja ose aftësitë mendore. Megjithatë, simptomat më të zakonshme të sëmundjeve të sistemit nervor përfshijnë:
  • Dhimbje koke e vazhdueshme ose e fortë
  • Kriza apo dridhje të paprovokuara
  • Dëmtim gjuhësor ose të folur të paqartë
  • Çrregullim të lëvizjes, lëvizje të ngadalta ose të ngathëta, ataksi
  • Ngurtësi, dobësi ose humbje e forcës së muskujve
  • Dhimbje shpine që rrezatohen në këmbë, gishta ose pjesë të tjera të trupit
  • Humbje të shikimit, shikim i paqartë ose i dyfishtë
  • Mpirje ose ndjesi si shpim gjilpërash në çdo pjesë të trupit
  • Nauze ose të vjella të pashpjegueshme
  • Humbje të kujtesës, konfuzion dhe dëmtim të aftësive njohëse
  • Problemi i ekuilibrit ose mungesa e koordinimit
  • Ndryshime në sjellje, vështirësi me aktivitetet e përditshme

Këto simptoma mund të tregojnë gjithashtu sëmundje të tjera, por nëse përjetoni ndonjë prej tyre, konsultohuni me një mjek pa u vonuar. Një ekzaminim neurologjik dhe teste të mëtejshme mund të ndihmojnë për diagnozën në kohën e duhur.

Sëmundjet neurologjike

Çrregullimet neurologjike mund të shkaktohen nga arsye të ndryshme, si lëndimi i trurit ose lëndimi i shtyllës kurrizore, gjenet e dëmtuara (sëmundja e Huntingtonit), infeksionet (meningjiti) ose ndryshimet degjenerative (sëmundja e Alzheimerit). Disa prej tyre janë të zakonshme (migrena), ndërsa të tjerat janë të rralla (sindroma Guillain-Barre). Këtu janë disa sëmundje që trajtohen shpesh në ACIBADEM:

Tumoret e trurit

Ato mund të fillojnë në vetë organin e trurit (tumori primar i trurit), ose të migrojnë nga një kancer i vendosur diku tjetër në trup (tumori dytësor i trurit). Tumoret primare të trurit zakonisht emërtohen sipas llojit të qelizave të përfshira: glioma, meningioma, neuroma akustike, adenomat e hipofizës, etj. Ka mbi 120 lloje të tumorit të trurit, dhe jo të gjitha janë kanceroze. Ato klasifikohen në klasat 1-4, në varësi se sa ndryshojnë qelizat tumorale nga ato normale. Grada 1 dhe 2 janë jo kanceroze, ndërsa tumoret e shkallës 3 dhe 4 janë malinje.

 • Tumoret beninje të trurit. Zakonisht rriten ngadalë dhe nuk përhapen në zona të tjera. Megjithatë, tumoret beninje të trurit gjithashtu mund të shkaktojnë simptoma duke shtypur indet përreth. Meningioma është lloji më i zakonshëm i tumorit të trurit dhe në shumicën e rasteve është beninj. Kraniofaringiomat, schwannomat, kraniofaringiomat, hemangioblastomat dhe gliomat e shkallës së ulët janë shembuj të tjerë të tumoreve jo kanceroze. Edhe pse rrallë, disa tumore beninje mund të kthehen në malinje.
 • Tumoret malinje të trurit. Ka të ngjarë të rriten me shpejtësi dhe të përhapen. Astrocitomat, oligodendrogliomat, glioblastomat janë lloje të zakonshme të tumoreve malinje të trurit. Glioblastoma multiforme është një tip me rritje të shpejtë dhe agresiv që infiltron zonat përreth.
 • Tumoret e hipofizës. Ato e kanë origjinën nga gjëndra e hipofizës e cila është përgjegjëse për çlirimin e hormoneve në trup. Tumoret e hipofizës klasifikohen si adenoma beninje të hipofizës dhe karcinoma malinje të hipofizës.

Simptomat e tumorit të trurit janë të ngjashme në të gjitha llojet. Simptoma më e zakonshme është një dhimbje koke e shkaktuar nga rritja e presionit intrakranial. Te disa pacientë mund të vërehen të vjella ose kriza. Në varësi të madhësisë dhe vendndodhjes së tumorit, mund të shihen disa simptoma të lokalizuara, si hemipareza, dobësi e njëanshme, shqetësime në shikimin, probleme të ekuilibrit, ndryshime mendore dhe të sjelljes. Nëse dyshohet për kancer të trurit, një ekzaminim neurologjik dhe metoda të ndryshme imazherike ndihmojnë në diagnostikimin e sëmundjes. Skanimi me MRI lejon mjekët me përvojë jo vetëm të shohin tumorin, por edhe të vlerësojnë llojin e tij dhe nëse është beninj apo malinj me saktësi prej 92-93%.

Epilepsia dhe konvulsionet

Epilepsia është një çrregullim neurologjik i karakterizuar nga aktiviteti jonormal i trurit që shkakton kriza të paprovokuara. Ekzistojnë lloje të ndryshme të krizave të epilepsisë, që variojnë nga fiksimi i shikimit në një vend për disa sekonda deri te spazmat dhe lëvizjet e vrullshme në të gjithë trupin. Ato mund të klasifikohen si fokale ose të përgjithësuara, në varësi të faktit nëse e kanë origjinën nga një ose më shumë zona të trurit. Një diagnozë e besueshme bazohet në historinë e detajuar mjekësore të pacientit, krizat dhe modelet e shfaqjes së tyre, të ndjekura nga teste të ndryshme diagnostikuese. Këto teste mund të përfshijnë EEG (Elektroencefalografi), MRI kraniale (Imazhe me Rezonancë Magnetike), PET, SPECT dhe vlerësimin neuropsikologjik.

Sëmundja e Parkinsonit

Sëmundja e Parkinsonit (PD) është një çrregullim degjenerativ progresiv i sistemit nervor qendror. Shkaktohet nga humbja e qelizave nervore të trurit që prodhojnë neuro-transmetuesin e quajtur dopaminë. Simptomat e Parkinsonit mund të përfshijnë dridhje, lëvizje të ngadalta, muskuj të ngurtë, probleme me ekuilibrin, koordinimin dhe qëndrimin. Pacientët mund të përjetojnë gjithashtu çrregullime të gjumit dhe të të folurit, ndryshime në shkrimin e dorës, vështirësi në të ngrënë, dëmtime të aftësive njohëse dhe mendore. Simptomat e Parkinsonit kanë efekte negative në cilësinë e jetës. Në një fazë të avancuar, pacientët mund të kenë nevojë për ndihmë me kohë të plotë në jetën e tyre të përditshme.

Sëmundjet cerebrovaskulare

Sëmundjet cerebrovaskulare përfshijnë një gamë të gjerë çrregullimesh që lidhen me enët e gjakut dhe rrjedhjen e gjakut në tru. Qarkullimi i gjakut mund të pengohet nga ngushtimi i enëve (stenozë) ose të bllokohet nga mpiksjet e gjakut. Kur furnizimi me oksigjen në tru ndërpritet, mund të shkaktojë dëmtim të trurit dhe goditje në tru. Departamenti i Neurologjisë dhe Neurokirurgjisë pranë ACIBADEM trajton të gjitha llojet e sëmundjeve cerebro-vaskulare, duke përfshirë:

 • Aneurizmat cerebrale. Një aneurizëm është një pikë e dobët dhe e hollë në një enë gjaku brenda trurit. Një çarje mund të shkaktojë gjakderdhje kërcënuese për jetën (hemorragji).
 • Keqformimet arterio-venoze (AVM). AVM është një grup i enëve anormale të ngatërruara në tru. Nëse nuk trajtohen, ato mund të zmadhohen dhe çahen.
 • Keqformime kavernoze. Një keqformim kavernoz cerebral është formimi i enëve jonormale të gjakut në tru, që mund të kenë rrjedhje ose gjakrrjedhje.

Hernie Diskale

Disqet e shtyllës kurrizore shërbejnë si jastëkë që thithin presionin midis rruazave që formojnë shtyllën kurrizore. Të përbërë nga kërci dhe indi lidhor, disqet e shëndetshme midis rruazave mund të humbasin fleksibilitetin, mund të konsumohen dhe të prishen. Degjenerimi mund të shkaktohet nga plakja, një mënyrë jetese sedentare, ngritja e peshave të rënda ose traumat dhe aksidentet. Më pas, disqet e shtyllës kurrizore mund të dalin ose të fryhen, duke rezultuar në hernie diskale ose disk të fryrë. Për më tepër, hernia diskale mund të irritojë ose të shtypë disa rrënjë nervore, duke shkaktuar dhimbje shpine ose dhimbje që fillojnë në qafë dhe shtrihen deri në krahë ose këmbë. Personi fillon të përjetojë mpirje, dobësi, humbje të ndjeshmërisë dhe aftësi të dëmtuara motorike në pjesët e trupit që lidhen me nervat e prekur. Hernia mund të ndodhë në çdo pjesë të shtyllës kurrizore. Më shpesh, ajo zhvillohet në qafë (hernie diskale e qafës) ose në pjesën e poshtme të shpinës (hernie diskale lumbare).

MRI-ja është metoda më e përdorur për diagnostikimin e një hernieje diskale, së bashku me një skanim me CT për cilësi më të mirë të imazhit. Diagnoza përfundimtare që përcakton nëse nervat janë prekur apo jo bëhet me elektromiografi (EMG).

Neuralgjia Trigeminale

Neuralgjia trigeminale shfaqet me episode dhimbjesh të papritura dhe të forta të fytyrës. Pacientët shpesh e krahasojnë atë me një goditje elektrike. Ndodh për shkak të ngjeshjes së nervit trigeminal dhe mund të ndihet në zona të ndryshme të fytyrës. Dhimbja e neuralgjisë trigeminale mund të zgjasë disa sekonda dhe zgjatja e saj mund të rritet me kalimin e kohës. Ilaçet kundër dhimbjeve zakonisht nuk ndihmojnë. Opsionet e trajtimit mund të përfshijnë ilaçe, kirurgji dhe radiokirurgji me Gamma Knife.

Procedurat neurokirurgjikale

Neurokirurgjia e shtyllës kurrizore dhe e trurit kërkon saktësi shumë të lartë. Prandaj, pacientët duhet të referohen në qendrat mjekësore me shkallë suksesi të provuara, ekipe mjekësore me përvojë dhe teknologji të nivelit të lartë për rezultatin më të mirë të mundshëm. Në ACIBADEM, ne kemi disa nga neurokirurgët më të mirë në Turqi, të specializuar në nën disiplina si kirurgjia e shtyllës kurrizore, neuro-onkologjia, kirurgjia neuro-vaskulare dhe neurokirurgjia funksionale. Ata ndihmohen nga teknologjia më e fundit, duke përfshirë një pajisje MRI intraoperative për imazhe në kohë reale gjatë operacionit, sistemin e neuronavigimit për parandalimin e dëmtimit nervor dhe Gamma Knife ICON për radio kirurgjinë. Kirurgjia e bazës së kafkës kryhet me sukses për tumoret e trurit si meningiomat, kordomat, schwannomat dhe keqformimet vaskulare të bazës së kafkës si aneurizmat, keqformimet arterio-venoze dhe kavernoze.

Disa nga llojet më të zakonshme të procedurave neurokirurgjikale të kryera në ACIBADEM janë renditur më poshtë:

Kirurgjia për tumoret e trurit

Kirurgjia është alternativa kryesore për trajtimin e tumorit të trurit. Qëllimi është ose heqja e plotë e tumorit ose, nëse ndodhet në një zonë të ndjeshme, pastrimi sa më shumë që të jetë e mundur pa prekur funksionet vitale. Në varësi të rastit, operacioni mund të përfshijë një kraniotomi ose procedura më pak invazive si neuroendoskopia. Meqenëse pastrimi total i tumorit është thelbësor për mbijetesën, pacientët me kancer të trurit duhet të zgjedhin një kirurg të aftë dhe një qendër neurokirurgjikale me përvojë. Sot, teknologjia e përparuar mbështet neurokirurgët për të siguruar shkallë më të larta suksesi dhe për të përmirësuar sigurinë. Ne kemi mijëra histori të suksesshme te pacientëve me tumor të trurit me njerëz që vijnë në ACIBADEM nga e gjithë bota.

Kirurgjia e epilepsisë

Përafërsisht 20-30% e pacientëve kanë epilepsi rezistente ndaj ilaçeve ose epilepsi refraktare. Do të thotë se ata nuk mund t’i kontrollojnë krizat me ilaçe. Për disa nga këta pacientë, operacioni mund të jetë një alternativë. Ekzistojnë lloje të ndryshme të operacioneve të epilepsisë që kryhen në ACIBADEM:

 • Rezeksioni fokal: heqja e një zone të vogël ku ndodhin krizat në tru
 • Corpus callosotomy: prerja e fibrave nervore midis dy hemisferave të trurit për të parandaluar përhapjen e krizave ndërmjet tyre
 • Hemisferektomia: shkëputja e njërës hemisferë të trurit nga tjetra në rastet kur njëra anë e trurit është e dëmtuar.
 • Stimulimi i nervit vagus: lidhja i një elektrode me nervin vagus

Në varësi të rastit, qëllimi i operacionit të epilepsisë është eliminimi i krizave, zvogëlimi i shpeshtësisë së tyre ose zvogëlimi i ashpërsisë së krizave.

Kirurgjia e Parkinsonit (Stimulimi i thellë i trurit)

Stimulimi i thellë i trurit (DBS) është një operacion i kryer për të kontrolluar simptomat e sëmundjes së Parkinsonit kur mjekimet nuk janë efektive. Operacioni përfshin implantimin e elektrodave në një zonë të caktuar të trurit për të rregulluar aktivitetin elektrik të ndërprerë nga sëmundja. Zona përcaktohet saktësisht përmes tomografisë së trurit dhe imazheve të MRI-së. Kirurgjia DBS është një opsion i mundshëm për njerëzit në një fazë të avancuar të sëmundjes së Parkinsonit, të cilët janë rezistent ndaj terapisë me ilaçe ose kanë shumë efekte anësore. Për shumë prej tyre, operacioni ofron një shans për të përmirësuar cilësinë e jetesës së tyre.

Kirurgjia cerebrovaskulare

Aktualisht, sëmundjet cerebrovaskulare mund të trajtohen me sukses nga ekipe mjekësore me përvojë të ndihmuar nga teknologjia e avancuar. Goditja në tru, aneurizmat e trurit, keqformimet arterio-venoze, keqformimet kavernoze dhe çrregullimet e tjera neurovaskulare që kërkojnë operacion menaxhohen në mënyrë rutinë në ACIBADEM, duke përfshirë rastet komplekse. Teknikat minimalisht invazive, metodat endovaskulare, mikro-kirurgjia dhe radio-kirurgjia mund të përdoren sipas rastit për rezultate optimale.

Radio-kirurgjia Gamma Knife

Gamma Knife është një metodë jo invazive për radio-kirurgjinë stereotaktike (SRS) pa prerje. Ajo përdor burime të shumta rrezatimi të fokusuara saktësisht te qelizat e sëmura. Pajisja Gamma Knife mund të përdoret për trajtimin e problemeve të ndryshme brenda trurit, duke përfshirë:

 • Tumoret beninje ose malinje të trurit me kufij të qartë
 • Probleme funksionale, si sëmundja e Parkinsonit dhe nevralgjia trigeminale
 • Problemet vaskulare të trurit, si keqformimet arterio-venoze dhe kavernomat

Trajtimi i hernies diskale (diskektomia)

Nëse një pacient diagnostikohet me hernie diskale, mjeku mund të rekomandojë një periudhë të shkurtër pushimi, ilaçe anti-inflamatore, qetësues kundër dhimbjeve, fizioterapi, ushtrime dhe injeksione steroide epidurale. Nëse trajtimet konservative nuk ndihmojnë ose simptomat përkeqësohen, pacienti mund të përfitojë nga trajtimi kirurgjikal. Diskektomia është një lloj operacioni që kryhet për të lehtësuar shtypjen e nervit duke hequr një pjesë të diskut të hernizuar (diskektomia e pjesshme) ose të gjithë diskun. Gjatë operacionit, kirurgët duhet të jenë shumë të kujdesshëm për të ndarë nervat dhe për të ekspozuar indin e diskut duke shmangur çdo dëmtim. Në ditët e sotme është e mundur të mbrohen më mirë nervat duke përdorur ndërhyrjet endoskopike ose mikrodiskektominë, e cila kryhet me qasje mikroskopike. Në ACIBADEM, ne preferojmë diskektominë minimalisht invazive që siguron një shërim më të shpejtë dhe rikthim të shpejtë të pacientit në jetën sociale.

Kirurgjia për Neuralgjinë Trigeminale

Nëse mjekimet nuk ndihmojnë kundër simptomave të neuralgjisë trigeminale, mund të merren parasysh opsione të ndryshme kirurgjikale. Dekompresimi mikrovaskular (MVD), rizotomia dhe kompresimi me tullumbace mund të aplikohen për të reduktuar ose eliminuar dhimbjen. Trajtimi me Gamma Knife është gjithashtu i mundur.

Pse të zgjidhni Acıbadem?

Pacientët tanë mund të përfitojnë nga:

 • Kujdesi gjithëpërfshirës neurologjik nga një ekip ekspertësh nga shumë specialitete;
 • Akses në opsione të avancuara mjekësore, kirurgjikale dhe minimalisht invazive;
 • Trajtimi i sëmundjeve dhe çrregullimeve neurologjike komplekse dhe sfiduese;
 • Teknologjia më e fundit për sigurinë dhe efikasitetin më të lartë;
 • Shërbim i klasit A për pacientët ndërkombëtarë nga një markë shëndetësore me famë botërore.

Histori të fundit me pacientët

Luck dhe Gamma Knife ICON i shpëtuan dëgjimin një personi
Luck dhe Gamma Knife ICON i shpëtuan dëgjimin një personi

Jeta është plot rastësi të këndshme! Ndonjëherë, këto mund të lidhen me shëndetin tonë. Historia e Meltem Yazal, e cila u konsultua me një mjek për shkak të mpirjes në këmbë dhe gjatë ekzaminimeve zbuloi se ajo kishte një tumor beninj në veshin e saj, përbën një nga rastësitë e tilla. Verën e kaluar, 28-vjeçarja […] Lexo më shumë
Selma Cruic, nene e 4 femijeve, gjeti kuren ne Turqi
Selma Cruic, nene e 4 femijeve, gjeti kuren ne Turqi

Turqia është bërë një qendër tërheqëse për vendet fqinje në fusha të ndryshme shëndetësore. Përveç mjekëve me përvojë, avancimet  në teknologji dhe  në fushën mjekësore kanë pasur ndikim në këtë fushë. Ne Turqi po kryhen operacione të suksesshme me kosto më të ulëta se në vendet perëndimore. Pacientia Serbe Selma Curic, e cila është nënë […] Lexo më shumë

Lajme dhe Artikuj të Fundit

TRAJTIMI I SËMUNDJES SË PARKINSONIT MBESHTETET NË STIMULUES (PACEMAKER) TË TRURIT
TRAJTIMI I SËMUNDJES SË PARKINSONIT MBESHTETET NË STIMULUES (PACEMAKER) TË TRURIT

Terapia medikamentoze është alternativa e parë për sëmundjen e Parkinsonit I vogël në madhësi, por i madh në fuqi Sëmundja e Parkinsonit ndikon në cilësinë e jetës së pacientëve me probleme të tilla si ngadalësia në lëvizje, zvogëlimi i gjesteve të fytyrës, pamundësia për të kontrolluar muskujt e fytyrës, shprehja e maskuar, vështirësia në te […] Lexo më shumë
PËRDORIMI I ICON GAMMA KNIFE NË TRAJTIMIN E SËMUNDJEVE TË TRURIT
PËRDORIMI I ICON GAMMA KNIFE NË TRAJTIMIN E SËMUNDJEVE TË TRURIT

GAMMA KNIFE TEKNOLOGJIA ICON, RRIT KOMODITETIN E PACIENTIT NË TRAJTIMIN E SËMUNDJEVE TË TRURIT, SIGURON LEHTËSI PËR MJEKËT DHE PACIENTËT ME ANË TË APLIKIMIT TË TIJ PAGJAK DHE PA PLAGË, DUKE OFRUAR SAKTËSI , SIGURI DHE FLEKSIBILITET. Gamma Knife Icon, një model i avancuar në serinë Gamma Knife, ka tre cilësi që rrisin komoditetin për […] Lexo më shumë
Diagnoza e hershme dhe teknologjia e avancuar po shpëton jetën e fëmijëve
Diagnoza e hershme dhe teknologjia e avancuar po shpëton jetën e fëmijëve

Trajtimi i suksesshëm i tumoreve të vendosura në thellësinë e trurit të fëmijëve në Spitalin Acibadem Altunizade. Diagnoza e hershme dhe teknologjia e avancuar po shpëton jetën e fëmijëve Dy pika kryesore në neurokirurgjinë pediatrike: përvoja e kirurgut dhe teknologjia e avancuar. Prof. Memet Özek shefi i Departamentit të Neurokirurgjisë Pediatrike në Spitalin Acibadem Altunizade […] Lexo më shumë

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko