Obeziteti & kirurgjia bariatrike - ACIBADEM
Trajtimi i obezitetit dhe Kirurgjia Bariatrike

Trajtimi i obezitetit dhe Kirurgjia Bariatrike

Në Klinikën e Obezitetit pranë Acıbadem, obeziteti trajtohet me sukses me dietë dhe ushtrime të personalizuara, metoda joinvazive dhe kirurgji bariatrike.

Çfarë është obeziteti?

Obeziteti mund të përkufizohet si një grumbullim i tepërt i indeve dhjamore që ndikon negativisht në shëndetin e përgjithshëm. Sipas të dhënave globale, incidenca e obezitetit është trefishuar në 50 vjet. Nuk është vetëm një çështje kozmetike, por një problem mjekësor, pasi pesha e tepërt rrit rrezikun për zhvillimin e sëmundjeve të tjera të rënda. Pasi indi dhjamor është grumbulluar në trup, ai çliron hormone dhe kimikate që rrisin oreksin, ngrenë pragun e arritjes së ndjenjës së ngopjes dhe bëjnë që obeziteti të përparojë më tej. Prandaj, pas një pike të caktuar, mund të jetë e vështirë që problemi të zgjidhet pa ndihmë. Lajmi i mirë është se obeziteti është i para ndalueshëm dhe i trajtueshëm kur pacienti është i motivuar dhe kërkon një ekip të kualifikuar mjekësor.

Shkaqet e obezitetit

Shkurtimisht, mbipesha dhe obeziteti shkaktohen nga marrja e tepërt e kalorive. Do të thotë që kaloritë që konsumoni janë më shumë se kaloritë që shpenzoni. Sasia e tepërt e kalorive ruhet si yndyrë trupore. Me fjalë të tjera, kushdo që ha shumë dhe lëviz shumë pak është në rrezik të zhvillimit të mbipeshës dhe obezitetit. Megjithatë, disa shkaqe gjenetike, sëmundje mjekësore si hipotiroidizmi dhe medikamente si ilaçet kundër konvulsioneve mund të kontribuojnë gjithashtu në shtimin e peshës.

Faktorët e rrezikut të mbipeshes

Shtimi i tepërt i peshës zakonisht ndikohet nga faktorë të shumtë të sjelljes, mjedisor dhe gjenetik. Disa prej tyre janë:

 • Jeta sedentare. Kur aktiviteti fizik nuk mjafton, çekuilibri i energjisë është i pashmangshëm.
 • Ushqimi jo i shëndetshëm. Konsumimi i tepërt i ushqimit ose i ushqimeve të pasura me sheqer, yndyrë dhe kripë shkakton shtim të peshës.
 • Gjenetika dhe predispozita familjare. Disa gjene të trashëguara mund të kontribuojnë në rritjen e urisë, konsumimin e shtuar të ushqimit dhe depozitimin e yndyrës.
 • Mosha. Me plakjen, ndryshimet në hormone, metabolizëm dhe në nivelet e aktivitetit kontribuojnë në shtim më të lehtë të peshës.
 • Stresi. Ankthi shpesh i bën njerëzit të hanë më shumë ose të synojnë ushqime të shpejta. Përveç kësaj, stresi kronik çliron hormonet e stresit duke bërë që trupi të shtojë peshë.
 • Disa sëmundje mjekësore. Sëmundje të tilla si sindroma Cushing, sindroma e vezores policistike, hipotiroidizmi, artriti, etj., mund të kontribuojnë në shtimin e peshës duke ngadalësuar metabolizmin, duke rritur oreksin ose duke kufizuar lëvizshmërinë.

Si matet obeziteti?

Indeksi i masës trupore (BMI) është një metodë e thjeshtë dhe e përdorur zakonisht për vlerësimin e obezitetit. Ai merr parasysh peshën dhe gjatësinë e pacientit. Për të llogaritur BMI-në tuaj, mund ta ndani peshën tuaj në kilogramë me gjatësinë tuaj në metra, pastaj përsëri ndani rezultatin me gjatësinë tuaj. Rezultati përfundimtar përputhet me një tabelë klasifikimi të BMI-së si më poshtë:

Klasifikimi i obezitetit sipas Indeksit të Masës Trupore(BMI)

Intervali i vlerësRezultati
BMI më e ulët se 18.5 kg/m²Nënpeshë
BMI midis 18,5 – 24,9 kg/m²Normale (peshë e shëndetshme)
BMI ndërmjet 25 – 29,9 kg/m²Mbipeshë
BMI ndërmjet 30 – 34,9 kg/m²Obezitet i klasës I
BMI ndërmjet 35 – 39,9 kg/m²Obezitet i klasës II
BMI mbi 40 kg/m²Obezitet i klasës III (obeziteti morbid)

Komplikacionet e obezitetit

Mbipesha dhe obeziteti mund të sjellin pasoja të rënda shëndetësore. Së bashku me problemet e mundshme të tretjes ato mund të shkaktojnë nivele të larta të kolesterolit dhe të presionit të gjakut, duke i hapur rrugën sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru. Pesha e tepërt ushtron presion shtesë në kyçe, duke shkaktuar çrregullime muskuloskeletore, veçanërisht osteoartritin. Rritja e BMI-së është një faktor rreziku për sëmundje të ndryshme jo të transmetueshme, si diabeti i tipit 2, apnea e gjumit dhe disa lloje kanceri. Për më tepër, ai shoqërohet me ulje të cilësisë së jetës, depresion, ankth dhe izolim social.

Si mund ta parandaloni obezitetin?

Mbipesha dhe obeziteti janë shumë të parandalueshme me zgjedhje të shëndetshme. Një dietë e shëndetshme e pasur me perime, fruta, drithëra, bishtajore dhe shmangia e ushqimeve të shpejta dhe të përpunuara mund të ndihmojë për të mbajtur një peshë të shëndetshme. Ju mund të ndiqni një rutinë të moderuar ushtrimesh ose të bëni shëtitje të rregullta me kafshën tuaj. Përgatitni vaktet tuaja në shtëpi dhe konsumoni më shumë ushqime me bazë bimore. Shmangni stresin kronik dhe flini të paktën 7-8 orë çdo natë. Nëse të gjitha këto nuk ndihmojnë për të mbajtur një peshë të shëndetshme, kontaktoni një qendër gjithëpërfshirëse të obezitetit ku një ekip profesionistësh mund të vlerësojnë rastin tuaj dhe të përgatisin një program personal për humbje peshe për të arritur qëllimet tuaja.

Ekzaminimi i obezitetit

Fëmijët dhe të rriturit duhet të kontrollohen me vlerësimin e BMI-së të paktën një herë në vit. Në rast të rritjes së vlerave, mjeku mund të rekomandojë dietë dhe stërvitje për të shmangur shtimin e mëtejshëm të peshës.

Diagnostikimi i obezitetit

BMI-ja është një pikënisje e mirë në vlerësimin e peshës. Megjithatë, ajo nuk merr parasysh faktorë të rëndësishëm si mosha, gjinia, masa muskulare ose shpërndarja e yndyrës në trup. Për diagnostikimin dhe trajtimin efektiv të obezitetit, është e rëndësishme të dini se ku grumbullohet yndyra në trup. Obeziteti në përgjithësi mund të ndahet në dy kategori – në formë molle dhe dardhe. Në obezitetin e llojit të mollës, dhjami grumbullohet në bark, ndërsa në obezitetin në formë dardhe, dhjami grumbullohet rreth ijëve. Yndyra e ruajtur rreth belit, e quajtur edhe yndyra e barkut, ka më shumë gjasa të rrisë rrezikun e zhvillimit të problemeve të rrezikshme shëndetësore, veçanërisht sëmundjeve kardiake ose diabetit. Meshkujt me bel më shumë se 94 cm konsiderohen të kenë rrezik të shtuar, ndërsa beli mbi 102 cm shihen si rrezik i lartë. Tek gratë, një bel mbi 80 cm shoqërohet me rritje të rrezikut, dhe mbi 88 cm do të thotë rrezik i lartë.

Diagnostikimi i obezitetit merr parasysh historinë shëndetësore dhe gjendjen aktuale shëndetësore të pacientit. Një gamë e gjerë faktorësh ndihmon për të përcaktuar një plan trajtimi efektiv. Kjo është arsyeja pse ne rekomandojmë një konsultim të ekspertëve për rezultate më të mira.

Trajtimi i obezitetit

Obeziteti është një sëmundje sfiduese dhe komplekse që kërkon trajtim gjithëpërfshirës nga një ekip mjekësor me përvojë. Procesi i trajtimit përcaktohet individualisht për çdo pacient dhe mund të përfshijë:

 • Program diete dhe ushtrimesh të përgatitura me porosi. Kur përpjekjet tuaja për kontrollin e peshës janë të pamjaftueshme, një specialist ose, në rastin më të mirë, një ekip specialistësh mund të bëjë shumë për t’ju ndihmuar të arrini një humbje të qëndrueshme në peshë.
 • Medikamente. Nëse dieta dhe stërvitja nuk janë të mjaftueshme, mjeku juaj mund të rekomandojë barna për humbje peshe që ulin oreksin ose rrisin ndjenjën e ngopjes. Mbani në mend se medikamentet për humbje peshe nuk janë të padëmshme dhe ato duhet të përshkruhen nga një specialist duke marrë parasysh gjendjen tuaj të përgjithshme.
 • Trajtimet jo kirurgjikale të obezitetit. Disa procedura ambulatore jo-invazive, endoskopike mund të jenë efektive te pacientët me mbipeshë kur dieta dhe stërvitja kanë dështuar.
 • Kirurgjia bariatrike. Ka metoda të ndryshme kirurgjikale që synojnë zvogëlimin e vëllimit të stomakut ose uljen e përthithjes së ushqimit, ose të dyja.

Procedurat jokirurgjikale të humbjes së peshës

Këto janë teknika të shpejta dhe të kthyeshme të humbjes së peshës që kryhen pa prerje ose qëndrim në spital. Ato janë më efektive në pacientët me një BMI prej 27-35, të cilët ende nuk janë të përshtatshëm për operacionin e obezitetit, por nuk mund të menaxhojnë peshën e tyre me dietë dhe sport. Në Klinikën e Obezitetit pranë Acıbadem kryejmë teknikat e mëposhtme joinvazive:

 • Botox gastrik. Aplikimi i toksinës botulinum (botox) kryhet brenda 20-25 minutave. Ajo funksionon duke kufizuar kontraktimet e muskujve. Kështu, ushqimi qëndron më gjatë në stomak, pacienti ndihet i ngopur dhe nuk ka nevojë të hajë sa zakonisht.
 • Balloni gastrik. Procedura kryhet brenda 20-30 minutave. Ajo përfshin vendosjen e një balloni të zgjerueshëm të mbushur me lëng të kripur në stomak. Pajisja kufizon volumin e stomakut duke ndihmuar në uljen e sasisë se ushqimit që konsumohet. Balloni gastrik që gëlltitet nuk kërkon anestezi të përgjithshme dhe shtrim në spital – pacienti mund të shkojë në shtëpi në të njëjtën ditë. Nga ana tjetër disa ballonë gastrikë vendosen dhe hiqen me anë të endoskopisë, nën anestezi.

Botox gastrik dhe Baloni gastrik kanë rezultate pothuajse të ngjashme. Gjashtë muaj pas procedurës, humbja mesatare e peshës është 7% – 15% e peshës totale trupore. Mund të jetë më pak ose më shumë, në varësi të motivimit të pacientit për t’iu përmbajtur ndryshimeve të rekomanduara të stilit të jetesës. Këto metoda nuk janë të përshtatshme për pacientët me BMI mbi 40 që duhet të humbasin më shumë peshë. Kirurgjia bariatrike mund të ofrojë një zgjidhje në këto raste.

Çfarë është Kirurgjia Bariatrike?

Kirurgjia bariatrike, e quajtur edhe kirurgjia e obezitetit dhe kirurgjia për humbje të peshës, është një trajtim për obezitetin morbid. Nëse kryhet për trajtimin e një sëmundjeje kronike si diabeti, ajo quhet kirurgji metabolike. Operacioni bën ndryshime efektive në sistemin tretës për të ndihmuar në humbjen e peshës. Kirurgjia bariatrike përdor teknika të ndryshme për të zvogëluar volumin e stomakut ose për të kufizuar përthithjen e lëndëve ushqyese nga zorrët, ose një kombinim të të dyjave.

Kandidatët për Kirurgji Bariatrike

Kirurgjia bariatrike mund të jetë një opsion për pacientët me BMI mbi 40, në rastet kur vetëm dieta dhe stërvitja nuk kanë funksionuar. Mund të aplikohet për pacientët me BMI mbi 35 që kanë një ose më shumë probleme shëndetësore të lidhura me peshën, si hipertensioni, diabeti i tipit 2, apnea e gjumit, sëmundjet e mëlçisë së dhjamosur joalkoolike, osteoartriti, etj. Kirurgjia metabolike duhet gjithashtu të merret parasysh si një opsion për trajtimin e diabetit të tipit 2 në pacientët me obezitet të klasës I (BMI 30,0-34,9 kg/m2) dhe hiperglicemi të kontrolluar në mënyrë jo të duhur, pavarësisht nga trajtimi mjekësor optimal me medikamente orale ose me injeksione (përfshirë insulinën). Ekzistojnë gjithashtu disa kundër indikacione për kirurgjinë bariatrike, si çrregullimet serioze të zemrës, varësia aktuale nga droga ose alkooli, trajtimi i kancerit, çrregullimet mendore dhe shtatzënia. Kandidatët për kirurgji të obezitetit duhet të jenë të vetëdijshëm se do të duhet të bëjnë ndryshime të përhershme të stilit të jetesës për të arritur dhe mbajtur rezultate të mira.

Llojet e Kirurgjisë Bariatrike

Ka procedura të ndryshme, dhe procedura që aplikohet përcaktohet në bazë të gjendjes së pacientit dhe pritshmërisë së rezultateve. Në Klinikën e Obezitetit pranë Acıbadem, opsionet kirurgjikale përfshijnë:

 • Gastrektomia Sleeve. Kjo metodë është zakonisht zgjedhja e parë dhe procedura më e përdorur në kirurgjinë bariatrike. Gastrektomia Sleeve i ndihmon pacientët të humbin peshë në dy mënyra: së pari, zvogëlohet vëllimi i stomakut dhe së dyti, ndalon prodhimi i një hormoni të lidhur me urinë, i quajtur grelin. Kirurgu heq afërsisht 80% të stomakut, duke lënë një xhep të gjatë dhe të ngushtë. Për shkak të formës së tij, operacioni quhet operacioni Sleeve i stomakut, ose operacioni i reduktimit të stomakut. Në Qendrën e Obezitetit pranë Acıbadem operacioni kryhet në mënyrë laparoskopike përmes 4 ose 5 prerjeve të vogla. Operacioni zakonisht zgjat 50-60 minuta. Pacienti mund të pijë lëngje 4 orë pas operacionit dhe duhet të ndjekë rekomandimet strikte të dietës javët e ardhshme. Qëndrimi në spital është 3 ditë; Ekzaminimet e kontrollit kërkohen 1 javë, 1 muaj, 3 muaj, 6 muaj dhe 1 vit pas operacionit.
 • Mini bypass-i gastrik. Kjo procedurë është versioni i lehtë i bypass-it tradicional të stomakut, por më kompleks se gastrektomia Sleeve. Funksionon si duke kufizuar stomakun ashtu edhe duke shkaktuar keq përthithje, pasi zona e përthithjes në zorrën e hollë zvogëlohet.
 • Bypass-i gastrik. I quajtur gjithashtu bypass-i gastrik Roux-en-Y, kjo metodë përfshin krijimin e një xhepi të vogël në pjesën e sipërme të stomakut dhe bashkimin e një pjese të zorrës së hollë me të. Prandaj, ushqimi ndryshon rrjedhën e tij, duke ‘anashkaluar’ pjesën më të madhe të stomakut dhe një pjesë të zorrës së hollë. Kjo procedurë ndihmon në reduktimin e sasisë së ushqimit të konsumuar dhe të përthithjes së kalorive. Në Klinikën e Obezitetit pranë Acıbadem, operacioni i bypass-it gastrik kryhet zakonisht me teknika laparoskopike, përmes prerjeve të vogla në bark.

Pacientët që i nënshtrohen kirurgjisë bariatrike duhet t’i përmbahen rregullisht regjimit ushqimor dhe programit të stërvitjes. Prandaj, suksesi afatgjatë i trajtimit të obezitetit varet fuqishëm nga motivimi i pacientit për të bërë ndryshime gjatë gjithë jetës.

Përfitimet e Kirurgjisë Bariatrike

Pacientët që i nënshtrohen operacionit të obezitetit mund të presin që të humbasin rreth 60%-80% të peshës së tepërt trupore brenda dy viteve pas operacionit. Këto rezultate janë të përhershme nëse pacienti ndjek programin e rekomanduar dhe zakonet e jetesës së shëndetshme. Mesatarisht, 80-90% e të gjithë pacientëve që i nënshtrohen operacionit bariatrik arrijnë objektivat e tyre për të humbur peshë.

Së bashku me humbjen e peshës, operacioni i obezitetit ofron përmirësim të ndjeshëm në shumë sëmundje mjekësore:

 • Rregullon tensionin e lartë të gjakut. 70% e pacientëve ndalojnë marrjen e ilaçeve të hipertensionit.
 • Kolesteroli në gjak përmirësohet. Mbi 80% e pacientëve raportojnë nivele normale 2-3 muaj pas operacionit.
 • Rreziku i zhvillimit të sëmundjeve kardiake zvogëlohet për shkak të uljes së ngarkesës së zemrës.
 • Diabeti përmirësohet. Rreth 70% -85% e pacientëve me diabet të tipit 2 janë në gjendje të mbajnë nivele normale të sheqerit në gjak pa medikamente.
 • Astma dhe problemet e frymëmarrjes përmirësohen, ndërsa disa pacientë shërohen plotësisht.
 • Çrregullimet e gjumit të lidhura me obezitetin, si apnea e gjumit, shërohen.
 • Dhimbjet e kyçeve dhe të shpinës të shkaktuara nga pesha e tepërt lehtësohen.

A është e sigurt kirurgjia bariatrike?

Kirurgjia e obezitetit mund të jetë një zgjidhje shpëtimtare për njerëzit me obezitet të rëndë. Megjithatë, është një operacion i madh që mbart disa rreziqe dhe efekte anësore, si mpiksje gjaku, infeksione dhe gjakderdhje. Të gjitha këto janë situata të menaxhueshme. Për më tepër, avantazhet afatgjata të kirurgjisë bariatrike tejkalojnë rreziqet e mundshme. Në Klinikën e Obezitetit pranë Acıbadem, ne kryejmë një vlerësim të gjerë me një ekip ekspertësh multidisiplinar, për të siguruar që çdo pacient të marrë procedurën më të përshtatshme mjekësore. Kirurgjia bariatrike është përgjithësisht e sigurt kur kryhet në një qendër me përvojë që është e aftë për të menaxhuar komplikimet e mundshme.

Pse të zgjidhni Klinikën e Obezitetit pranë Acıbadem?

Së fundmi, pacientë nga e gjithë bota po udhëtojnë për kirurgji bariatrike në Turqi. Ata janë të tërhequr nga mundësia për të marrë menjëherë trajtimin e obezitetit, me një çmim të përballueshëm, e me rezultate të klasit botëror. Qendra e Obezitetit pranë Acıbadem shquhet ndër institucionet e kujdesit shëndetësor për:

 • Ekip multidisiplinar me përvojë. Trajtimi i obezitetit është një lojë në ekip. Procesi gjithëpërfshirës mund të përfshijë specialistë në gastroenterologji, endokrinologji, psikiatri, dietologji dhe ushqyerje, kirurgji, kirurgji plastike, infermierë dhe fusha të tjera mjekësore. Në Qendrën e Obezitetit pranë Acıbadem punohet në bashkëpunim të ngushtë për më të mirën e secilit pacient, për të arritur sukses në masën mbi 90%.
 • Pajisje moderne. Ne jemi të njohur për investimet tona të vazhdueshme në mjetet dhe pajisjet më të fundit që lehtësojnë punën e profesionistëve mjekësorë. Kjo i lejon kirurgët tanë të kryejnë kirurgji bariatrike duke përdorur teknika të avancuara laparoskopike dhe kirurgji robotike.
 • Shërbimi i klasit A ndaj pacientëve. Qendra jonë pe Pacientët Ndërkombëtarë ofron shërbim 360 gradë gjatë gjithë rrugëtimit, duke filluar nga takimet mjekësore, detajet e udhëtimit dhe të akomodimit, e deri te përkthimi dhe vizitat pasuese.

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko