Trajtimi i venave varikoze - ACIBADEM
Shkaqet, simptomat dhe trajtimi i venave varikoze

Shkaqet, simptomat dhe trajtimi i venave varikoze

Shkaqet, simptomat dhe trajtimi i venave varikoze

Venat varikoze janë enë gjaku jo normale, të zmadhuara dhe të përdredhura në këmbë dhe shputa. Nëse nuk trajtohen, ato mund të shkaktojnë parehati, dhimbje, ulcera dhe mpiksje të gjakut.

Çfarë janë venat varikoze?

Venat varikoze ose variçet ndodhin kur enët e gjakut nën lëkurë bëhen më të mëdha, të përdredhura, të fryra, gjithnjë e më të dukshme dhe me ngjyrë blu ose vjollcë të errët. Sëmundja zakonisht prek këmbët dhe shputat. Ato hasen në 20% të popullsisë së rritur dhe bëhen më të shpeshta me kalimin e moshës. Pas të 50-tave, një në çdo dy persona ka venat varikoze. Gratë, njerëzit me mbipeshë dhe ata që duhet të qëndrojnë në këmbë ose të ulen në një tavolinë për një kohë të gjatë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë variçe.

Venat merimangë janë një formë më e lehtë e venave varikoze. Këto janë variçe kapilare, zakonisht me ngjyrë të kuqe dhe me diametër më të vogël se 1 mm. Ato mund të ngjajnë me një rrjetë merimangash në sipërfaqen e lëkurës.

Çfarë i shkakton venat varikoze?

Një venë varikoze zhvillohet kur valvula e vogël brenda saj pushon së funksionuari siç duhet. Gjaku nuk pompohet për në zemër në mënyrë efektive; grumbullohet brenda venës dhe e deformon edhe më shumë valvulën. Presioni i rritur e bën murin e venës më të dobët, vena zgjerohet dhe bëhet e dukshme. Kështu shfaqet varicja.

Hormoni i estrogjenit mund të relaksojë muret e venave dhe të shkaktojë formimin e venave me variçe. Kjo është arsyeja pse sëmundja është më e zakonshme te gratë. Përdorimi i pilulave kontraceptive dhe shtatzënia mund të kontribuojnë gjithashtu në formimin e enëve të zgjeruara të gjakut. Rreziku është më i lartë për ata që kanë një anëtar të familjes me variçe. Faktorët e rrezikut përfshijnë stilin e jetës sedentare, mbipeshën, ekspozimin ndaj nxehtësisë dhe klimës së nxehtë, kapsllëkun, përdorimin veshjen e aksesorëve të tillë si jastëkët e gjurit, shiritat e gjurit ose këpucët me taka të larta.

Simptomat e venave varikoze

Venat e fryra kanë një pamje të veçantë dhe për këtë arsye, ankesa më e zakonshme është përkeqësimi i pamjes së këmbëve. Përveç pjesës së dukshme, simptomat e zakonshme të venave me variçe janë:

 • Rritja graduale e ndjesisë së rëndesës ose dhimbjes në këmbë gjatë ditës
 • Ënjtje e këmbëve, fillimisht në mbrëmje dhe më vonë vazhdimisht gjatë ditës
 • Ngërçet e natës për shkak të hipertensionit venoz të shkaktuar nga akumulimi i gjakut në këmbë
 • Kruajtje, ngrohtësi, ndjesi djegieje ose pulsimi në këmbë
 • Mavijosje të vogla që ndodhin spontanisht ose me fryrje të lehta në këmbë
 • Njolla kafe të purpurta rreth kyçit të këmbës, çngjyrosje e lëkurës
 • Plagë në këmbë ose në kyçin e këmbës që kërkojnë kohë për t’u shëruar.
 • Sindroma e këmbëve të parehatshme ndonjëherë shoqëron klinikën

Simptomat e venave me variçe mund të ndryshojnë nga një person në tjetrin. Zakonisht ato janë më intensive gjatë motit të nxehtë ose periudhave më të gjata joaktive.

Fazat e venave me variçe

Mjekët përdorin shkallën universale CEAP për të vlerësuar problemin dhe për të përcaktuar trajtimin e venave me variçe. Fazat klasifikohen si më poshtë:

 • C0 – Nuk ka shenja të dukshme dhe të prekshme të sëmundjes venoze
 • C1 -Teleangektazitë (venat merimangë) ose venat retikulare kanë filluar
 • C2 – Tani shfaqen variçe të mëdha venoze
 • C3 – Ënjtje në këmbë dhe kyçe (edemë)
 • C4a – Çngjyrosje e këmbëve
 • C4b – Ndryshime të lëkurës dhe kolaps i pjesshëm
 • C5 – Plagë të shëruara
 • C6 – Plagë aktive varikoze që nuk janë shëruar

Në një fazë të hershme, simptomat e venave me variçe mund të kontrollohen me ndryshime në stilin e jetës, të tilla si një dietë e shëndetshme, stërvitje e rregullt dhe çorape për variçet.

Kur duhet të shqetësoheni për venat me variçe?

Variçet janë një sëmundje e zakonshme dhe për shumë njerëz nuk shkaktojnë probleme të tjera përveç estetikës. Megjithatë, nëse keni përjetuar simptoma negative si dhimbje, ënjtje ose zbardhje të lëkurës, kontaktoni një mjek për vlerësim. Mbani në mend se sa më gjatë të jetoni me këtë problem, aq më i lartë është rreziku i komplikimeve.

A janë të rrezikshme venat me variçe?

Variçet janë një nga sëmundjet më të neglizhuara si nga mjekët ashtu edhe nga pacientët. Zakonisht injorohet deri në arritjen e fazave të rënda. Venat varikoze janë shumë më tepër se një problem kozmetik. Nëse nuk trajtohen, valvulat që rrjedhin mund të shkaktojnë mpiksje dhe inflamacion (tromboflebitis) në venë. Kjo situatë çon në bllokim vaskular dhe dështim të frymëmarrjes, duke filluar nga bllokimi në mushkëri (emboli pulmonare) deri në vdekje nga shkëputja e mpiksjes trombit.

Trajtimi kirurgjikal i venave me variçe

Në ditët e sotme kirurgjia e hapur është zëvendësuar me metoda minimalish invazive për trajtimin e variçeve. Disa prej tyre kryhen si procedura ambulatore dhe nuk kërkojnë qëndrim në spital. Falë teknikave të reja të kryera në ACIBADEM, merren rezultate më të mira kozmetike me rehati maksimale për pacientin.

Për të përcaktuar trajtimin e duhur, një specialist i kirurgjisë vaskulare do të ekzaminojë pacientin dhe do të identifikojë pikat burimore që shkaktojnë venat varikoze. Ekografia me Doppler me ngjyra është mjeti më i mirë që përdoret për të diagnostikuar venat me variçe dhe për të vizualizuar rrjedhjen e gjakut nëpër valvula. Harta e venave ndihmon për të vlerësuar se në cilat vena duhet të ndërhyhet. Bazuar në këto gjetje, specialisti mund të rekomandojë kirurgji ose procedura të tjera.

Këto mund të përfshijnë:

 • Ablacionin me Lazer Endovenoz (EVLA). Kjo është mbyllja e venës që shkakton variçe me një kateter të hollë që lëshon energji të lazerit nga brenda. Përparësitë më të rëndësishme të kësaj metode janë se zgjat vetëm 30 minuta dhe pacienti mund të ecë menjëherë pas procedurës. Shkalla e suksesit është rreth 94-99%.
 • Ablacioni me radiofrekuencë endovenoze (EVRF). Kjo teknikë është e ngjashme me procedurën me lazer, por ena mbyllet me një energji të ndryshme. Një kateter i hollë me radio frekuencë futet brenda venës dhe pika e rrjedhjes mbyllet duke dhënë energji 120°C. Asnjë prerje e jashtme kirurgjikale nuk bëhet në këtë zonë. Të gjitha procedurat kryhen në mënyrë subkutane nën drejtimin e ekografisë.
 • Embolizimi me agjentë ngjitës (Bioglue). Trajtimi i variçeve me agjentë ngjitës (Cyanoacrylate) është një nga metodat më të reja sot. Agjenti ngjitës (bioglue) shpërndahet me shumë kujdes në venën që rrjedh nën drejtimin e ekografisë. Për një kohë (1-3 minuta), ena shtypet për t’u ngjitur me vetveten. Nuk bëhen prerje apo qepje dhe efekti shihet menjëherë.
 • Heqja e venave me variçe me një mini-incizion (Minifebectomy). E përdorur në kombinim me procedura të tjera ose e vetme, kjo teknikë lejon heqjen e grupimeve varikoze që fryhen nga jashtë përmes vrimave shumë të vogla. Këto punksione nuk qepen por mbulohen vetëm me ngjitëse estetike. Në rreth një javë, vrima është mbyllur plotësisht.
 • Skleroterapia. Ky trajtim synon të përthajë venat me variçe duke injektuar ilaçe sklerozante me gjilpëra shumë të holla. Vena e mbyllur tretet nga trupi dhe eliminohet me kalimin e kohës. Për rezultate më të mira, metoda kërkon ngjeshje mbi vendin e prekur për të paktën 2-3 ditë. Efikasiteti i trajtimit me skleroterapi bëhet i dukshëm brenda 4-6 javësh. Në varësi të rastit, mund të duhen më shumë seanca për tu trajtuar. Administrimi i skleroterapisë në enë gjaku shumë të vogla quhet mikroskleroterapi. Kërkon gjilpëra dhe zmadhues të veçantë, si dhe një mjek të aftë për rezultate optimale.

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko