Rehabilitimi robotik i klasit botëror në Acıbadem - Acıbadem Healthcare Services (AL)
Rehabilitimi robotik i klasit botëror në Acıbadem

Rehabilitimi robotik i klasit botëror në Acıbadem

Sëmundjet muskulore, skeletore dhe nervore të shkaktuara nga lindja ose trauma mund të shkaktojnë dhimbje dhe mosfunksionime që kufizojnë lëvizjet e njerëzve. Edhe pse shumica e tyre tentohen të trajtohen me ilaçe dhe ushtrime, teknologjia ka hyrë në lojë si një shpresë për pacientët që janë bërë të paaftë për të kryer aktivitetet e tyre të përditshme. Përveç aplikimeve klasike të fizioterapisë dhe rehabilitimit, sistemet robotike të rehabilitimit të ofruara nga teknologjia në zhvillim tani janë një favor më shumë që njerëzit të kapen më me shpresë pas jetës.

Procedurat klasike të fizioterapisë dhe rehabilitimit zbatojnë një sërë programesh me ushtrime që do të shtojnë forcën e muskujve dhe strukturës së kockave. Ndërsa përpiqemi të rivendosim forcën e vjetër në muskuj, në fakt përpiqemi të parandalojë regresionin e stimulimit ekzistues nervor. Megjithatë, disa pacientë nuk mund të lëvizin muskujt e tyre për shkak të traumës ose sëmundjes, ose edhe nëse e bëjnë, nuk mund t’i përdorin organet e tyre siç duhet. Në mënyrë që pacientët të rifitojnë funksionet e tyre të vjetra, është e nevojshme të aktivizohen qelizat nervore të heshtura që nuk e kanë humbur ende funksionin e tyre. Një mundësi që ofron teknologjia e sotme për pacientët që nuk mund të lëvizin janë sistemet e rehabilitimit robotik.

Sistemet e rehabilitimit robotik

Sistemet e rehabilitimit robotik janë pajisje që ndihmojnë individët të diagnostikojnë dhe trajtojnë sëmundjet shëndetësore në sistemin muskulor-skeletor dhe nervor. Ata realizojnë reduktimin e çrregullimeve që ndodhin dhe bëjnë të mundur përmirësimin e funksioneve nëpërmjet parandalimit apo trajtimit të komplikimeve.

Rehabilitimi robotik siguron rehabilitim nervor intensiv dhe gjithëpërfshirës të pacientëve në procesin e fizioterapisë. Ai ndikon pozitivisht në riorganizimin e sistemit nervor, duke ndihmuar pacientin të rifitojë funksionalitetin në nivelin më të lartë të mundshëm.

Rehabilitimi robotik mbulon rehabilitimin dhe trajtimin e shumë sëmundjeve të ndryshme neurologjike dhe ortopedike. Disa nga sëmundjet që hasim më shpesh për të cilat ofrojmë shërbime në fushën e rehabilitimit janë si më poshtë:

 • Goditja në tru (paraliza)
 • Dëmtimi traumatik i trurit
 • Paraliza për shkak të tumorit të trurit
 • Lëndimi i shtyllës kurrizore
 • Sëmundja e Parkinsonit
 • Skleroza e shumëfishtë (MS)
 • Paraliza cerebrale
 • Çrregullime të ecjes dhe ekuilibrit në pacientët e moshuar
 • Dëmtime nervore
 • Rikuperimi pas operacioneve kirurgjikale ortopedike

Studimet e fundit shkencore sugjerojnë se ka qeliza rezervë në tru dhe se duke i riformuar ato me një program të mirë rehabilitimi ato mund të mësojnë detyra të reja. Është e nevojshme të fillohet një program gjithëpërfshirës fizioterapie dhe rehabilitimi menjëherë pas sëmundjes/traumës në mënyrë që pacientët t’i kthehen jetesës normale të shëndetshme dhe organi i dëmtuar të funksionojë sa më shpejt. Përfshirja e rehabilitimit robotik në këtë proces të fizioterapisë është një qasje e rëndësishme që do të rrisë efektivitetin e trajtimit. Në procesin e rehabilitimit robotik, për pacientët aplikohet një program trajtimi që përfshin metodat më të fundit të trajtimit dhe teknologjinë aktuale. Falë robotëve rehabilitues të rregullueshëm dhe të programueshëm, planifikohet një trajtim specifik për pacientin. Për shembull, ortozat e përforcuar me motorë të kontrolluar nga kompjuteri për të mbështetur lëvizjen e kyçeve në sistemin robotik të rehabilitimit përmirësojnë gamën e lëvizjes së kyçeve, duke reduktuar rezistencën e kyçeve. Fakti që lëvizjet e trupit të pacientit drejt objektivit vizual të krijuar në mjedisin virtual shihen nga pacienti, siguron reagime më të ndjeshme të pacientit, duke përshpejtuar kështu mësimin e lëvizjes nga truri. Zbatimi i ndërfaqeve të reja grafike dhe skenarëve më ekologjikë, si dhe i detyrave që kërkojnë me tepër aftësi njohëse, lejojnë përfshirjen aktive fizike dhe njohëse të pacientëve gjatë terapisë robotike, duke mbajtur të lartë motivimin dhe dëshirën e tyre për të marrë pjesë në trajtim.

Rehabilitimi Robotik në ACIBADEM

Aplikimet tona brenda fushës së Rehabilitimit Robotik

 • Trajnim ecjeje robotike
 • Trajnim robotik dorë-krah
 • Trajnim robotik për balancim-koordinim
 • Terapia profesionale
 • Terapia e të folurit – gjuhës dhe gëlltitjes
 • Analiza e ecjes
 • Vlerësimi dhe trajtimi i spasticitetit
 • Injeksione që parandalojnë tkurrjen e tepërt

Në qendrën tonë të rehabilitimit robotik, kemi Robotin që Ecën: Lokomat Pro me Ortoza Pediatrike, Robotin Dorë-Krah: Armeo Spring, C-Mill VR+ me mbështetje për peshën trupore dhe kostum ekuilibri.

Trajnim për ecjen me ndihmën e robotëve

Në pacientët pediatrikë dhe të rritur, këmbët e të cilëve janë plotësisht të paralizuara ose të prekura rëndë, trajnimi fiziologjik (normal) i ecjes mund të jepet nga sistemi i mbështetjes së peshës trupore dhe ortezat e veshura, që mund të rregullohen posaçërisht për pacientin.

Roboti për ecjen kombinon teknologjinë me realitetin virtual për t’i mundësuar ata të ecin përsëri dhe të rifitojnë funksionet e këmbëve shumë më shpejt dhe më saktë se llojet konvencionale të terapisë fizike.

Sistemi robotik e ngre pacientin lart dhe më pas këmbët robotike e drejtojnë pacientin me fuqi motorike. Në ecje, pacienti bën aq sa mundet, dhe roboti plotëson atë që nuk mund të bëjë pacienti. Matjet e sakta me sensorë në gjunjë dhe në ortozat e ijëve vlerësojnë përpjekjet e pacientit dhe paraqesin përgjigjen e secilit trup ndaj një lëvizjeje të caktuar në monitor.

Rrjedhimisht, duke ndryshuar cilësimet, pjesa që pacienti nuk mund të bëjë zhvillohet me një trajtim shumë intensiv dhe të përsëritur falë robotit. Përveç kësaj, për pjesëmarrjen aktive dhe motivimin e pacientit në trajtim përdoret paraqitja në formë loje. Lojërat kompjuterike në të cilat bëhen lëvizje të caktuara ndihmojnë për t’u fokusuar më mirë duke dhënë vëmendje; me fjalë të tjera ne kemi stimuluar trurin. Duke aktivizuar sërish trurin, krijohet një bazë për rikuperimin e qelizave të tij.

Krahu Robot

Ndihmon për të rivendosur funksionet në krahun e prekur, parakrahun dhe kyçin e dorës në pacientët që kanë pësuar një goditje në tru ose kanë funksione të dëmtuara të krahut. Një ekzoskelet (skeleti i jashtëm që vishet) mbështet krahun e pacientit, duke ulur peshën e tij dhe duke zmadhuar lëvizjen aktive të krahut në hapësirën 3D. Me një sistem mbështetës që rregullohet për ekstremitetin e sipërm, ai i mundëson pacientit të aktivizojë forcën ekzistuese, gamën e lëvizjes dhe funksionet e koordinimit, në mënyrë që të relaksojë krahun e pacientit dhe që pacienti të përfundojë ushtrimet në një mënyrë argëtuese me anë të aplikacioneve të realitetit virtual.

Trajnim i avancuar i ecjes dhe ekuilibrit

Është një trajnim për rehabilitimin e ecjes dhe ekuilibrit duke përdorur një rutinë me një sistem mbështetës të peshës trupore dhe mekanizma reagimi audio-vizual, duke simuluar sfidat e jetës së përditshme përmes realitetit virtual. Ndihmon pacientët neurologjikë dhe ortopedikë të rifitojnë lëvizshmërinë më shpejt me trajtim intensiv të përsëritur. Përdoret për vlerësimin dhe trajtimin e pajtueshmërisë së ekuilibrit dhe ecjes. Formimi i një modeli simetrik të ecjes mbështetet nga mekanizmat e reagimit vizual, siç janë avancimin në sipërfaqen e pistës së ecjes.

Koha më e mirë për rehabilitimin robotik

Rehabilitimi robotik mund të fillohet në çdo fazë të sëmundjes. Megjithatë, u konstatua se shkalla e rikuperimit u rrit në pacientët që filluan trajtimin në periudhën e hershme. Pacienti ishte më i pavarur në aktivitetet e jetës së përditshme dhe mosfunksionimi pas sëmundjes mbeti më i vogël. Rehabilitimi robotik rekomandohet të fillohet brenda 2-3 javësh, veçanërisht pas një hemorragjie në tru. Në lëndimet e shtyllës kurrizore, trajtimi mund të fillohet pasi zona e operacionit të bëhet e qëndrueshme. Në MS, Parkinson dhe sëmundjet e muskujve, trajtimi duhet të fillohet sapo funksionet e përditshme të pacientit fillojnë të përkeqësohen.

Qëllimi kryesor i trajtimit është që pacientët që nuk mund të ecin të rifitojnë aftësinë e ecjes, ose pacientët që mund të ecin të përmirësojë aftësinë e saj. Në mënyrë që trajtimi të zbatohet, të paktën një grup i madh muskujsh në këmbët e pacientit duhet të ketë disa lëvizje shqisore ose motorike, qoftë edhe të vogla.

Falë pajisjes me ortotikë pediatrike të sistemit të ecjes me ndihmën e robotit, pacientët pediatrikë me funksion të dëmtuar të ecjes për shkak të paralizës cerebrale, dëmtimit traumatik të trurit ose çrregullime të tjera neurologjike mund të trajnohen me ecjen me anë të robotit. Pajisjet speciale të zhvilluara për fëmijët sigurojnë rehati dhe pajtueshmëri optimale për këta pacientë, duke bërë të mundur arritjen e përfitimeve të njëjta funksionale si në versionin për të rriturit.

Qendra e Rehabilitimit Robotik në Spitalin Acıbadem Taksim përfshin sisteme mbështetëse të peshës trupore të projektuara posaçërisht, pajisje robotike dhe pajisje që lejojnë realitetin virtual të ndihmojë në zhvillimin e funksioneve të ndryshme të trupit. Pajisjet në qendër, të krijuara me infrastrukturën më të fundit teknologjike dhe me stafin mjekësor me përvojë të Grupit për Kujdesin Shëndetësor Acıbadem, përpiqen të rikthejnë funksionet e humbura duke përdorur teknologji të përditësuara, duke siguruar që disa lëvizje dhe/ose detyra funksionale të përsëriten sërish dhe përsëri. Qendra e Fizioterapisë dhe Rehabilitimit në Spitalin Acıbadem Taksim vazhdon të ofrojë shërbime të kujdesit shëndetësor të një standardi me famë botërore të klasit A për pacientët e saj, jo vetëm nga Turqia por nga e gjithë bota.

TRAJTIMI

TEKNOLOGJIA

ACIBADEM

×
Kërko